Balkezes, jobbkezes, kétkezes..., esetleg kétbalkezes?


Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/527132331365696206/

Elnézem az unokáimat, balkezes lányom, és rejtett balkezes másik lányom csemetéi mindkét kezüket használják rajzoláskor.

Balkezes lánykám kétéves korában már bal kézzel rajzolgatott, nem nagyon törődtem vele, nem zavart, eszembe se jutott átszoktatni. Már 37 éves, de rendszeresen megcsodálom gyönyörű kalligrafikus írását, és napi kreativitását.

Tudom, sok olyan osztálytársam volt, akit átszoktattak, és dadogós, szorongó gyermek lett. Mert a balkezesség egy mumus volt, egy rossz dolog, amit szégyellni kellett, és titkolni, és megszüntetni.

Hosszú évszázadokon át, boszorkánynak tartották, sokszor meg is égették, azt, aki bal kézzel írt, vagy alkotott.

Pedig a balkezesség annak a jele, hogy a jobb agyféltekét a kreativitás „fészkét” használja az a gyermek, az a felnőtt.

Ez a világ még mindig a jobbkezesek világa. Örülhettem, hogy lányom úgy balkezes, hogy ollóval, tűvel, háztartási eszközökkel jobbkezesként bánik, senki sem tanította erre, így alakította az ő fejlődése. Mert ő az a furcsa balkezes, aki rejtett jobbkezes.

Mindenkiben ott rejlik az egyik oldal erőssége, de attól függetlenül, hogy milyen kezes a gyermek, a felnőtt, lehetőség van arra, hogy alkotó, kreatív felnőtt váljék belőle. Igaz, a jobbkezesek számára létező világban mindez nem könnyű.

Hiszen szinte minden háztartási gép, a kapcsolók, a zárak, az ollók, a mozgólépcsőn való állás is azt sugallja, hogy mindenki jobbkezes.

A jobbkezes világban ez természetes, hiszen a jobb kéz a bal agyféltekéhez kapcsolódik, amely logika, az anyaghoz kötöttség agyféltekéje, a beszédközpont, és ez a világ inkább erre kíváncsi azt gondolom.

Most, hogy már nem mumus a balkezesség, egyre több gyermekről derül ki, hogy balkezes, vagy rejtett balkezes, ez természetesen nem véletlen, hiszen a gyermeki világ, a nyitottság nagyon fontos alapeleme az a látásmód, amely a balkezeseké.

Szerethetjük, és mondhatjuk, hogy kétbalkezes, ügyetlen, nem tud az iskolában koncentrálni, de tudnunk kell, hogy a kéz használatának fejlődését hagyni kell, mert a gyermek fejlődésében nagy hátrány lehet, ha megpróbálunk beavatkozni!

Rónai Katalin


Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!