Diszlexiás gyerekeknek hozhatnak megoldást a nyelvtanulásban is használható Amygdala Learning progra

A ma 21 éves Joci problémái már korán megmutatkoztak. Késői beszédfejlődés zavara miatt 4 éves korától kapott komplex fejlesztést. Iskolában folyamatosan problémája volt az olvasással, szövegértéssel, helyesírással. Ennek ellenére több tárgyból, például matematikából mindig a legjobbak között volt. 18 éves korában, a középiskola befejezésével eredményei elismerésére a középiskolája emlékéremmel jutalmazta. Annak ellenére, hogy az iskolában az idegennyelv tanulása alól felmentést kapott, érettségizett angolból. Ma a FastForWord és a Reading Assistant programoknak köszönhetően bátran használja az angol nyelvet, sőt egyre választékosabban beszél!

A megtett útról Joci édesanyját, Lovas Katalint kérdeztem.

- A fiam 4 éves korától a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola logopédiai óvodájába járt, ahol diszlexia, diszkalkulia és diszgráfia prevencióban részesült. 10 fős csoportokban folytak a foglalkozások, mindennapos, személyre szabott fejlesztésekben részesült. Az óvoda lezárását követően került normál iskolába, ahol nem tűnt ki a többiek közül.

Sajnos, az írás-olvasás tanulása során a szóképes módszert használta a pályakezdő tanító néni, aki az első tanév végén bevallotta, hogy alighanem igazam volt, amikor megjósoltam, hogy sok gyerek képessége fog sérülni ettől a módszertől (és a továbbiakban nem ezt fogja alkalmazni). Gondok alakultak ki az olvasás, írás, helyesírás, és ebből adódóan a szövegértés területén is. A sok gyakorlás ellenére sem javult a helyzet. Érdekes módon az angol nyelv tanulása során az angol helyesírás sokkal jobbnak bizonyult, mint a magyar.

Folyamatosan jártunk logopédushoz az óvodát követően is, hetente kétszer. Felső tagozatban kértem a nyelvtan-helyesírás tantárgy értékelése alóli felmentést, amit meg is kapott. Ez azt jelentette, hogy részt kellett venni az órákon, de dolgozatírásnál nem értékelték ezt a részterületet.

Más tárgyaknál nem volt nehézsége, matekból kimondottan mindig a legjobbak között volt az eredménye. Ahogyan csökkent az iskolában a személyes pedagógiai törődés a fejlődésének kísérése folyamatában, olyan mértékben romlott az önbizalma.

Hatodik osztályban egyik napról a másikra iskolát váltottunk. Középiskolában másodikban váltottunk iskolát.

A gyerekek nem voltak elfogadóak, fokozatosan magányos lett. Holott óvodában maga jelentkezett elsőnek szereplésre, versmondásra stb. Az is nyomasztó volt, hogy a testvére ugyanabban az általános és középiskolában mindenben első volt, mindenki ismerte. Az összehasonlitgatást meg a bezzegezést persze mindig kerültem, de ezzel nem mindenki tud így bánni. Nekem is kezelnem kellett azt a tudatot, hogy a testvére másokkal szemben sokkal elfogadóbb tud lenni.

A középiskolában kérésemre a nevelési tanácsadó logopédusa eljárás keretében mentesítette az idegen nyelvi érettségi kötelezettsége alól. Saját elhatározása alapján érettségit tett angolból.

Anya és fia

Mára Joci megtanulta, hogy a nehézségek megoldásának nem az a módja, ha megfutamodunk előle. Bizonyos helyzetekben azonban hátat kell tudni fordítani.

- Mióta használja a fia az Amygdala Learning programokat?

- 2015 decembere óta használja a Fast ForWord programot. Heti öt alkalommal napi fél órát foglalkozik vele. Mivel kontroll is van hozzá - egy héttel később mindig jön összesítő a használatról, nem lehet elfelejtkezni róla. Ez hasznos. Egyébként szívesen csinálja. Érdekes és sokoldalú részei vannak. Olyan információkat, ismereteket kap, amelyek az eddigi nyelvtanulás során még nem mutatkoztak.

A Fast ForWord program lezárását követően a Reading Assistant program használatára került sor, ezzel szövegértést és hangos beszédet is gyakorol. Nagyon jó, hogy beszélteti a program, addig kell ismételnie a szöveget, amíg jónak nem ítéli a program a kiejtést.

Bátrabb lett és szívesebben vállalkozik angol kommunikációra, már poénkodni is mer angolul. Nekem a rendszeresség és a kontroll is tetszik benne.

- Köszönöm a tapasztalatokat! További sikereket a fiúnak!

Kovács Márta

A diszlexia kezelésében segítséget nyújtó programokról még itt írtunk:

Az agy új edzésprogramja a diszlexia leküzdéséhez

Itt a megoldás diszlexiás gyerekeknek és fiatal felnőtteknek

A program kötelezettségmentesen 24 órát kipróbálható, a

Fejlesztemagyerekem.hu olvasói számára.

ITT igényelheted! >>>

#diszlexia #diszgráfia #diszkalkulia

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!