A logikus gondolkodás is fejleszthető Logicoval


A minap került a kezembe újra a Logico feladatkártyák egyike, a Logikai játékok csomag. Természetesen nem véletlenül vettem elő pont ezt a kártya gyűjteményt. Éppen olyan játékos feladatokat kerestem, amik megmozgatják az agytekervényeket. A gyerekek általában megörülnek, amikor meglátják a kezemben a Logico táblát. A feladatkártyák sokszor nagyon érdekes, igazán elgondolkodtató feladatokat rejtenek.

Ez a kártyacsomag az iskolába készülő lurkóknak készült, de én szívesen használom első osztályos, felzárkóztatásra szoruló gyerekek fejlesztése során is. Az első néhány kártyát inkább bemelegítés gyanánt szoktam elővenni. Itt egyszerűbb, keresgélős, térbeli tájékozódást fejlesztő feladatokat kell megoldania csemetéknek.

Ezek után a kártyák után következik a legnagyobb kedvencem a 10-es kártya. Amelyhez egy apró tükörre is szükségünk van. Ez egy igazán hiányt pótló feladat, hiszen a gyerekek absztrakt gondolkodását, térlátását hivatott fejleszteni, és remek kiindulója lehet ez a feladat későbbi kísérletezésnek is. Itt arra gondolok, hogy a gyerekek nagyon nehezen tudják elképzelni a különböző bonyolultabb, kézzel nem tapintható, szemmel nem látható alakzatokat, formákat stb. Ahhoz, hogy később majd az iskolában többek között matematika, és rajz órán meg kell ismerniük, el kell képzelniük a különböző térbeli alakzatokat esetleg még le is kell rajzolniuk azokat. Nos, ehhez ki kell alakulnia a térlátásnak, absztrakt gondolkodásnak. Ez a feladat remek kiinduló pontja az ilyen irányú fejlesztésnek.

A Fejlesztemagyerekem.hu webáruháza

Egy másik nagyon fontos játék lehetőség a képtörténetek sorba rendezése. Ezeknek a sorba rendezése már önmagában is remek fejlesztési lehetőség. Nagyon fontos az ilyen jellegű játékok felkínálása a lurkóknak, és ezek a fajta játék lehetőségek viszonylag ritkán szoktak otthon előfordulni. Ez miért fontos? Mert fejleszti ok-okozati összefüggések megismerését, a különböző logikai elemek, kapcsolatok felfedezését, sorozatok alkotását. A kártyák között két képtörténetet is találunk.

A képek sorba rendezése után érdemes elmeséltetni a gyerekekkel a történetet, amit látunk. Hiszen így a gyermekek beszédfejlesztéséről is gondoskodhatunk. Így mondatalkotásra, képek megnevezése folytán esetleges szókincsbővítésre is alkalmunk adódhat.

Szeretettel ajánlom ezt a kártyacsomagot is. Hasznos lehet otthoni, vagy óvodai-iskolai fejlesztések során is egyaránt.

Ez a LOGICO kártya megvásárolható

a Fejlesztemagyerekem.hu webáruházában.

Kerekesé György Zsófia

#Kipróbáltuk #térlátás #absztraktgondolkodás #beszédfejlesztés

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!