Kipróbáltuk! A nyelvi kreativitás fejlesztése Logicoval


A nyelvi kreativitás nélkülözhetetlen eleme a későbbi sikeres tanulmányoknak, sikeres létnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik anyanyelvükön ügyesebben kommunikálnak, azok az idegen nyelven is kötetlenebbül beszélnek, jobb a kommunikációs képességük. A nyelvi kreativitás fejlesztése legalább annyira fontos területe a tehetséggondozó szemléletet magán hordozó nevelésnek, mint az egyéb képességeké.

A Fejlesztemagyerekem.hu webáruháza

A Logico Piccolo Nyelvi képességfejlesztő: Nyelvi kreatív - Szórendező első osztályosoktól negyedikig ajánlott, de valójában minden szülő sikerrel hasznosíthatja, akinek már tud olvasni a gyermeke, vagy, aki éppen tanul olvasni kortól függetlenül. Sőt kisebb gyerekekkel is jól játszhatók a játékok, természetesen szülői segédlettel.

A kisgyerekek is tudnak különbséget tenni magánhangzó és mássalhangzó között, ha ezt nem ilyen tudományosan magyarázzuk nekik. A fiam úgy tanulta a logopédustól, hogy „madárnyelven” beszélünk, akkor amikor csak a magánhangzóit mondjuk ki a szónak. Ilyen „madárnyelvű”feladatokat is tartalmaz a Logico Piccolo szórendező. Azok a feladatok amelyekben meg vannak adva a magánhangzók és meg kell találni a hozzá tartozó képet, vagy írott formát, nemcsak a helyesírást, a szótagolást segíti, hanem a szókincsbővítésre is alkalmas.

Találunk olyan feladatokat, amelyek ennek pont az ellentéte, nem a magánhangzók vannak megadva és mássalhangzókat kell hozzájuk társítani, hanem mássalhangzókhoz kell kitalálni magánhangzókat, úgy, hogy egy olyan szót kapjunk, amelyet a képek egyike ábrázol.

Ezek a feladatok a fókuszálást is segítik. Nem bármilyen szót kell keresni, hanem egy olyat, ami a képeken van. Nyilván, ha ez a feladat már jól megy, „feladaton kívül” kereshetünk más szavakat is, olyanokat, amelyek ugyanezeket a mássalhangzókat tartalmazzák, csak nem láthatók a képen.

A későbbi feladatokban találunk olyat, ahol szótagokat, betűket kevertek össze, és ezekből kell értelmes szavakat alkotnunk.

A feladatmegoldások alatt agyunk gondolkodni kénytelen, ami önmagában is hatalmas előnye a játéknak, egyfelől út a sikerélményhez, örömhöz. Olyan örömben lehet részünk a játékot játszva, ami valós öröm, nem pedig egy virtuális világ elképzelt, de a valóságban soha meg nem fogható öröme.

HA megtanítjuk, kiműveljük gyerekünket ezekben a típusú feladatokban, az azért is előnyükre válik, mert idegen nyelv órán nagyon gyakran találkoznak hasonló típusú feladatokkal. Gyakorlattal rendelkezve sokkal könnyebben oldják majd meg ezeket a feladatokat.

Nem beszélve arról, hogy, a nyelvi kreativitás könnyen transzformálható egyéb kreativitás típusokba, könnyebben lép ki a gyerek a megszokott „dobozokból”, vált nézőpontot.

A Logico szórendezőt nemcsak a szülők, de a pedagógusok is sikerrel használhatják.

Ezt a LOGICO kártyát megvásárolhatod a Fejlesztemagyerekem.hu webáruházában.

dr. Molnárné László Andrea

#Kipróbáltuk #kreativitás #nyelv

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!