Az alkotás öröme - felnőttként gyermeknek lenni izgalmas!


Forrás: A fotók 2016 nyarán a Pöttömkertben készültek Budapesten

A családok szívesen járnak kézműves foglalkozásokat is magában foglaló komplex programokra.

Ilyenkor a felnőttek egy tagja, vagy mindkettő, az is lehet, hogy még a nagymama, nagypapa is, akik egy, kettő, vagy több gyermekkel érkeznek, meggyőzni igyekeznek a gyermekeket, hogy a kézműves foglalkozás, az nagyon jó, s, hogy érdemes kipróbálni.

A gondolatot tett követi, bár lehet, hogy a gyermek igazából nem is szeretne ott, illetve, sehol, semmit készíteni, hiszen, legszívesebben az arcfestésnél állna sorban, vagy az ajándéktárgyakért.

A szülő, ilyenkor leül, gyermekét ölébe veszi, vagy éppen, maga mellé ülteti, és miközben azt hangoztatja, hogy ő milyen ügyetlen, és semmilyen kézműves dologhoz nem ért, csillogó szemmel, a mellette, vagy ölében ülő gyermek látható érdektelenségét észre sem véve, ALKOT!

Miközben alkot, újra gyermekké válik, és boldog örömmel fedezi fel az elfelejtett mozdulatokat, és élményeket, ahogy keze alatt kialakul a MŰ!

Természetesen, sok az érdeklődő gyermek, van, bár van, aki kóvályog a lehetőségek közt, az őt kísérő felnőtt, pedig valahol üldögél, és messziről figyeli, amint a gyermek kicsit kilógó nyelvvel a szája sarkában, éppen a huszadik papírt ragasztja egymásra, csak azért, mert most OTT ezt lehet, és egyébként is, ingyen van.

Idén nyáron a Pöttömkert nevű, rendkívül sikeres program, lehetőséget adott a kisgyermekes szülőknek, hogy vasárnap délelőttjüket játékkal, színházi előadással, koncerttel, arcfestéssel, kézművességgel, és sok egyéb játékos feladattal, szabadban tölthessék el.

Volt érdeklődés, szívesen érkeztek a szülők, nagyszülők, csapatban, és a lehetőségek végtelen tárházában, mindenki szíve és érdeklődése szerint válogathatott.

A programok 10-kor kezdődtek, de már 9 órakor hemzsegett a terep az érkezőktől, családok babakocsikkal, lufikkal a kezükben sétáltak, és nézelődtek, hiába volt nagy meleg, szél, eső, nem riasztotta el az érdeklődőket semmi, mert a sokféle lehetőség, a családi közös játékok, a minden hónapban változó, és nagyon változatos programok összekovácsolták az érkezőket.

A felnőttek mosolyogtak, élvezték, hogy együtt lehetnek gyermekeikkel, és készültek a fotók, a mosolygós, felszabadult gyermekekről egyik a másik után. Azt gondolom, hogy ez nagy örömet szerzett mindazoknak, akik ellátogattak a Budapest Parkba.

Nekünk, kézműves programok vezetőinek, pedig betekintést jelentett, jelenthetett abba, hogy bizony szükség van a gyermekek és felnőttek közös kézműves fejlesztésére, az érdeklődés további felkeltése, pedig egy újabb feladat lehet, minden ott dolgozó kézműves foglalkozást vezető számára, mégpedig abban az irányban, hogy hogyan lehet a felnőtteknek is megadni a lehetőséget, az alkotásra, úgy, hogy közben a gyermekeik is élvezzék az alkotás örömeit, és izgalmát.

Rónai Katalin


Kapcsolódó bejegyzések: