Kipróbáltuk! Olvasás-, írástanulás Radosza-gyűrűvel

Szabadidőben nem könnyű rábírni a gyerekeket a gyakorlásra. A Radosza-írógyűrűt viszont nagy érdeklődéssel vették a kezükbe, hisz a felépítése miatt inkább játéknak, mint taneszköznek látszik. Kíváncsian forgatták a két, egymást egyetlen pontban metsző gyűrűt, amelyen betűket, írásjeleket tartalmazó csúszó lapocskák vannak.

Első lépésként meg kellett tanulni a gyűrű használatát, ami viszonylag egyszerű: a zöld kör a feladat kezdetét, a piros kör pedig a végét jelzi, a joker (*) a kisebb számban található betűt helyettesítheti, a jeltelen elem pedig a szóközt helyettesíti, a vízszintes sorban balról jobbra haladva kell kirakni a feladatot.

Második lépésként a kirakás végrehajtása következett, ami már nem volt olyan egyszerű, mert a két gyűrű metszéspontjában fel, le, jobbra, balra kell mozgatni és nagy pontossággal kell a betűket tartalmazó lapocskát beállítani, hogy a megfelelő irányban lehessen forgatni a gyűrűket, a legkisebb eltérés már megakadályozta a forgatást.

A játékos írás - és olvasásgyakorlás során eredményesen átismételtük a betűket, a szótagokat, raktunk ki szavakat, szóösszetételeket, szópárokat. Nagyon tetszett a gyerekeknek, amikor a találós kérdés megfejtését rakták ki, vagy amikor azt kellett kitalálni, hogy a kirakott szóban milyen betűt helyettesít a joker.

Szívesen vették a kezükbe, mert nem kellett íróasztalhoz ülni, elő lehetett venni a vonaton, az autóban, az orvosi rendelőben és máris hasznosan töltöttük el az időt. Könnyen tisztítható.

Több gyermek is tudott együtt játszani akkor is, ha a gyűrűből csak egy volt, mert az egyik gyerek elmondta a feladatot, a másik gyerek pedig kirakta a megoldást. Olyan is volt, hogy a találós kérdésre egyik gyermek a Radosza-gyűrűn adta meg a választ, a többi leírta, vagy lerajzolta. Versenyezni is szerettek a Radosza-gyűrűvel, adott idő alatt ki tud több szót kirakni, itt a gyorsaság is számított.

Figyelni kellett arra, hogy a megoldandó feladatokban ne legyen szükség nagybetűre, mert az nem található a gyűrűn. Nehezítette a feladványok kitalálását, hogy a válaszban ne legyen több az azonos betűkből, mint amennyi a gyűrűn található.

Összegezve: A Radosza-írógyűrűt, ami hat-tízéves gyermekek számára készített térbeli képességfejlesztő taneszköz és logikai játék, nagy sikerrel használtuk az olvasás-írás gyakorlására. A sokrétű, változatos, játékos feladatok megoldása fejleszti a logikus gondolkodást, a memóriát, a térlátást, a kombinációs-, a koncentrációs képességet. A gyakorlás során javult a gyerekek olvasás- és íráskészsége, illetve képessége,fejlődött a kézügyességük, a finom-motorikus mozgáskészségük, az irányismeretük.

A Radosza gyűrűket a Fejlesztemagyerekem.hu webáruházában megvásárolhatod!

Németh Julianna, gyógypedagógus, logopédus

Vendégszerzőnkről itt olvashatsz>>>

#Kipróbáltuk #Radoszagyűrű #Írástanulás #olvasástanulás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!