Kipróbáltuk! Versbe szedve - nyelvi képességfejlesztés Logicoval

Közös családi utazásaink jutnak eszembe erről a kártyacsomagról. Mi, annak idején, gyerekkoromban elég sokszor gyártottunk jól hangzó, pár soros versikéket, vicces ételneveket a családi nyaralásaink során. Például versbe foglaltuk a nyaralási házirendet is. Nagyon kedves élmények ezek, igazán meghatározók egy ember életében. Mindamellett, hogy kellemes időtöltés, a rímelés, rímgyártás rendkívül fejlesztő hatású a gyermekek nyelvi fejlődése szempontjából. Így hát rendkívül megörültem, amikor a kezembe került ez kártyacsomag.

A kisgyerekek nagyon kedvelik, az egyszerű, fülbemászó kis mondókákat, rímeket, hiszen így sokkal könnyebb megtanulni, elsajátítani a verseket, ezáltal anyanyelvüket, sőt az idegen nyelveket is. A rímek megpendítenek bennük, egy belső hangszert, egy húrt, mely idebent rezonál, ezáltal segíti agyunkat a tanulás során. Ha jól működtetjük ezt a belső hangszert, jól halljuk a szavakat, és a szavakat felépítő hangokat, hangkapcsolatokat, akkor ez nagyon sok mindenre képessé tesz bennünket. Többek között javul a helyesírás, szóbeli, írásbeli szövegalkotás képessége.

A kártyacsomag felépítése igazán gyerekbarát, ha nevezhetem így. Az egyszerűbb, rávezető feladatoktól halad a picit nehezebb rímfaragók felé. Egyik kedvenc kártyám a piramisos feladat. Itt egyre hosszabb szavakat kell keresgélni, így tudunk szópiramist építeni. Hát, ez egyszerűen zseniális ötlet, feladat egyaránt. Jó kis agytorna mindenkinek, és ez a feladvány még tovább is variálható, akár még papíron is építhetünk eztán szópiramist, és ennek csak a fantázia szab határt. Vagy például építsünk fakockákra írt betűből térbeli szópiramist! Ehhez vegyünk néhány régi fakockát, amit már iskolás porontyaink nem használnak. Pingáljunk a kockákra betűket, és építsünk ebből szópiramist, így nem csak szókincset bővíthetünk, de még a gyerekek térbeli tájékozódása, térlátása is fejlődik.

Másik kedvenc feladatom a vers kiegészítős játék. Ez igazán megalapozza azt a képességet, mely lehetővé teszi a későbbiekben a toldalékok, hangkapcsolatok helyes használatát, a szövegből való „kihallását”. És arról se feledkezzünk, meg mennyi mindenre felhasználhatjuk a rímeket! Még saját verseket is eszkábálhatunk a rímelő szavakból. Gyermekeink a kártyacsomag használatával könnyebben elsajátíthatják ezt az önkifejező képességet.

Én gyakran iratok verset a tanítványaimmal, melyet rímelő szavak gyűjtése előz meg. A szógyűjtés előtt általában mindenkivel megcsináltatom LOGICO Piccolo - Nyelvi képességfejlesztő: Rimelő kártyacsomagot, hiszen gyakorlásnak, és rávezetésnek igazán remek!

A Logico kártya megvásárolható a Fejlesztemagyerekem.hu webáruházában.

Kerekesné György Zsófia

#nyelvifejlesztés #önkifejezés #Kipróbáltuk

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!