Adni jobb mint kapni! Karácsony gyerekkel


A legfontosabb megtanítható érték így karácsony idején, hogy adni jó! Sőt! Adni jobb, mint kapni! Ilyenkor lehet megtanítani, hogy a legkisebb csekélység is kiváló ajándék, ha szeretettel készül. Ezekre a kérdésekre és a várakozás, készülődés apró tárgyaira is szeretnék ötlettel segíteni nektek írásomban.

Mit kezdj a gyerekkel, ha itt a karácsonyi készülődés ideje? Mivel foglalhatod el, ha őt is be akarod vonni a várakozás izgalmába? Mit készítsünk együtt a többi családtagnak?

Ezekre a kérdésekre életkortól függő a válasz, de egy óvodás, vagy alsós gyereknek feltétlenül kell valami olyan tevékenység, mely őt is bekapcsolja a készülődés örömébe. Számomra a karácsony sok kedves apróságról szól, melyet az év egészében kigondolok és gyűjtögetek, hogy aztán örömmel adhassam oda. Ez az örömmel készülődés, ötletelés átadható- tanítható a gyerekünknek is és megkockáztatom, fontosabb élmény, mint az, hogy mekkora ajándékra számíthat majd ő maga!

Álljon itt néhány ötlet, mellyel elfoglalható a kicsi, amíg te a konyhában dolgozol az ünnepi ételeken, vagy olyasmi, amit együtt készíthettek el a család tagjainak.

A legkisebbek kezébe

Nyilván a legegyszerűbb egyúttal kézügyességet is fejlesztő munka a színezés, akár kis figurákat, akár a leendő családi képeslapokat csinosítja. És nem baj, ha kiszalad itt-ott a vonalból, mert a nagyinak így is öröm lesz olvasni! Ez a kis kúpcsoport mindenféle karácsonyi figurát tartalmaz, a végén a felnőtt alkotja meg belőle a kúpot és így válik térbelivé.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/5699937006201809/

Ha már meg tud fogni apróbb tárgyakat, jöhet a megunhatatlan fűzögetés. Itt zsenília szálra fűzték a színes gyöngyöket, és ebből alakítottak ki díszt a fára. Nem kell annyit dolgozni az angyalkáknak…

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/5699937006414391/

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/5699937008748986/

Aki ügyesebb kezű

Meg tud ragasztani akár erős és gyorsan száradó ragasztóval rénszarvasfejeket fahéj rudakból. A mozgó szemeket kreatív boltban vehetjük, a piros orr lehet kézzel gyúrt színes gyapjúgombóc is.

Vagy ugyanezt láthatod itt ágacskákból. A ragasztópisztoly használata már elengedhetetlen, de ha anyu mellette ül, biztosabb az eszközhasználat. ( Amúgy is fontos megtanulni ezeket a fogásokat).

Akik már ismerik a tűt, cérnát, kalapácsot

Még ügyesebb ajándékokat készíthetnek, mint ez a faágakból készült hópihe sorozat. Levághatjuk a fákat elágazásaiknál és ehhez ragasztjuk a többi, kisebb ágat a minta szerint. Közepére száraz bogyókat, filcmaradékból levelet tehetünk, inkább természetes anyagokat használjunk, ez nagyon csúnya flitteres kivitellel.

A pálcikára harmonikaszerűen felfűzött, háromszögletű könyvpapír kerül, melyből így fa alak lesz. Tetején a csillag is papírból, és az egész hurkapálcát egy fakorongba fúrták bele. Természetesen a levegőn száradó gyurma, vagy só-liszt kerámia is mehet alulra.

Ugyancsak jó formák alakíthatók fagolyókból, pár összehajtott papírból. Az angyalkák keze zsenília, de ez el is maradhat. Fejükön egy hópihe formájú papírka libeg. A dugókból is vidám díszek lehetnek, ha már ismeri a ragasztópisztolyt. Két félbevágott forma a fej és a kalap (itt csak felnőtt vágjon!).

Kettő közé posztóból, papírból tehetünk korongot. Nyakán fémesen csillogó zsenília a sálja.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/5699937006274996/

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/5699937008748980/

A komolyabb alkotásokhoz

Akik már járatosabbak a varrásban, apró báránykákat, állatokat szabhatnak ki parányi szövetmaradékokból. Ennek alapja két akkora anyagdarab, mint egy kis gyufásdoboz. Ezeket oldalukon először ki kell díszíteni, a képen kétféle anyagból kabátkát és szívet varrtak rá. Majd egy félbehajtott spárgából lesz az akasztó és a két láb is egyben, ezt az oldalak közé kell befektetni varrás előtt. Öltögetéskor, amikor a fejhez érünk, akkor helyezzük bele a sötét fejformát, a két fület utólag varrjuk fel. Pár egyszerű öltés és már kész is a karácsonyi feketefejű barika.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/5699937008757915/

Szép hagyományt lehet teremteni azzal, hogy jókívánságokat, szerencsehozó idézeteket adunk a szeretet ünnepén családunknak. Még szebb , ha azt ilyen angyalkák kezében lehet megtalálni. A figura alapja egy ovális forma, két lábat és kézfejet kell ráragasztani a kívánt helyre, majd késsel bevágni ott, ahol a karját szeretnénk majd látni. A fejet külön lehet elkészíteni, és a helyére illeszteni. Az összetekert papírt csak be kell csúsztatni a kéz alá. A szárnyakról sem feledkezhetünk meg.

Remélem találtam néhány ismeretlenebb ötletet, további nézelődést ajánlok Pinterest táblámon, melynek elérhetőségét itt látod.

Jó készülődést kívánok!

Németh Csilla

#kreatív #ajándék #karácsony

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!