SzóKiMondóka - Testrészek mesesorozat - Szem és száj


A tavalyi év során új mesesorozatot indított a SzóKiMondóka óvodáskorú gyermekek számára. Az 5 részes Testrészek mesesorozat tanulságos, kedves meséken keresztül mutatja be a gyerekeknek a testrészeiket, amelyekkel érzékelik és felfedezik a körülöttük lévő világot. A történetek főszereplője a SzóKiMondóka főhőse Móna kislány, de ebben a sorozatban a kalandokhoz ezúttal csatlakozik kisöccse Marci is.

Az első kötet, a Láb és kéz után most pedig itt a folytatás a Szem és száj!

Szem és száj, e két testrész szerepéről szól a könyv, amelyben versek, dalok, mondókák, illetve a történetre visszakérdező interaktív táblácskák tűzdelik a történeteket.

Tanulságos és tanító jellegű mesék

A szem mesében Móna ismerkedik szembogara működésével, és azzal kísérletezik, hogy mit tud érzékelni a körülötte lévő világból, kizárólag a szeme használatával.

,,Hosszasan szemlélte a színeket és a formákat. Nehezére esett, hogy nem beszélhet róla, de amit egy óvodás elhatároz, ahhoz tartja is magát.’’

A második mese során Móna, Marci és anya egy napját kísérhetjük végig, úgy hogy közben megfigyeljük, mi mindent tudunk csinálni a szájunkkal: eszünk, beszélünk, énekelünk, mosolygunk vele.

,,A mosoly is egy fontos dolog, amit a szájunkkal tudunk csinálni.

Néha csodákra képes!’’

Kiemelt szavak

A 2-6 éveseknek szóló SzóKiMondóka mesekönyvek alkalmat adnak a közös olvasásra, az írott szöveggel, a szavakkal (jelentésükkel, kiejtésükkel, írott alakjukkal) való ismerkedésre. De ez az ismerkedés mindvégig megmarad a játékosság keretei közt.

Minden mesében ki vannak emelve a fontos szavak, amelyek jelentése le is van rajzolva a szóalak mellett. Ez az olvasóvá nevelést segíti, mert a „közös olvasás” során a még olvasni nem tudó gyerekek a képről „olvashatnak”, ezáltal el kezdik megérteni az olvasás logikáját.

Cselekvésre, gondolkodásra késztető kérdések

A Testrészek mesesorozat köteteiben néhány oldalanként interaktív táblácskákat találunk, amelyek segítségével kérdéseket tehetnek fel a szülők gyermeküknek a történettel kapcsolatban, hogy pl. ő mit tett volna a főszereplő helyében, ő megtudta-e volna csinálni azt, amit Marci. A kérdésekre adott válaszokkal pedig a mesét hallgató kisgyermekek is részeseivé válnak a történetnek, cselekvésre, gondolkodásra ösztönzi őket a mese olvasása közben. A kérdések szerepe, hogy a mese tovább éljen a szülő és a gyermek közti beszélgetésben, hogy személyes élménnyé váljon kettőjük kapcsolatában.

Meseolvasás és zeneiség egy mesekönyvben

Több mozgásos, eljátszós és hangutánzó mondóka, dal, vers is tagolja a történeteket. Így az élmény mellett a mondókázás, verselés és az éneklés is megvalósul, amely a ritmusérzéket fejleszti, ami pedig a beszédfejlődésre, a nyelvi képességekre, de még az íráskészségre is pozitív hatással van.

Szem, szem, kicsi szem, benne kerek reteszem.

Kicsi fényben, nagy sötétben – pupillának nevezem.

A sorozat további hamarosan megjelenő köteteinek címe: Orr és fül, Fej és szív, valamint a Test.

A SzóKiMondóka mesekönyvei, köztük a Szem és száj megtalálható a SzóKiMondóka webáruházában: http://szokimondoka.hu/webaruhaz/

Ahol most ezzel a kuponnal - 2017fjl - 20% kedvezménnyel megvásárolhatóak a SzóKiMondóka mesekönyvei 2017. május 31.-ig.


Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!