Kipróbáltuk! 30 másodpercben kis felfedezőknek az óceánok világáról

Tengermániások ugyan nem vagyunk (csak egy kicsit), de vízmániások annál inkább, mert szeretjük a vizet minden formában.

Közeledett a Víz Világnapja, amit kiemelt témaként kezelünk minden évben, s ahhoz, hogy a témát még jobban körbejárjuk, nagy segítséget kaptunk a könyvből. Betekintést kaptunk az óceánok titokzatos, rejtélyes világába, megtudtuk, hogy milyen hatalmas erők formálják a partvidéket, s mi ebben a hullámok szerepe. Beszélgettünk Velencéről, a tengerpartokról, veszélyekről, és arról is, hogy mi van az vízi étlapon.

A könyv felépítése a megszokott tematikát követi, 6 fejezetben 30 témára van bontva.

1, Kék bolygó

2, Pompás tengeri tájak

3, Óceáni élővilág

4, Vészjósló óceán

5, Óceánkutatás

6, Hasznos óceán

A témakörök jól áttekinthetőek, a fejezetek elején található fontos fogalmakkal bővülnek ismereteink, s pontos magyarázatot kapunk az általunk kevésbé ismert természeti jelenségekről is. A Wesley Robins által készített grafikák látványosak, színesek, fantáziát megragadóak.

Kedvenceink, (még mindig) a 3 perces küldetések, s szerencsére most ebben a könyvben jó sokat ki is tudtunk próbálni az ovisokkal. Az eszközigény minimális, minden háztartásban megtalálható dolgokból lehet rendkívül látványos, érdekes feladatokat elvégezni. Mi például egy pohár víz, tojás, só segítségével kipróbáltuk, hogy mikor tudunk kifeküdni a víz tetejére „napozni”. (mi voltunk a tojás) Mert ugye nem mindegy, hogy elsüllyedünk vagy lebegünk?

Rendkívül egyszerű 3 perces küldetéssel megtudtuk, hogy milyen káros hatással jár a Föld éghajlatának melegedése: Lemodelleztünk gyurmából egy szigetet, melyet beállítottunk egy tálba. A tál oldalán megjelöltük a vízszintet, majd a „gyurmasziget” tetejére havat raktunk, s olvadás után megnéztük a vízszint emelkedését. Játékba ágyazva tapasztaltuk meg, hogy hogyan olvad fel a sarkvidék nagy jégtakarója a meleg hatására, s mi történik a szigetünkkel (nem voltunk boldogok :( ).

Mindezek mellett a könyv felhívja a figyelmünket a fenntarthatóságra, környezetszennyezésre, ennek okaira. Javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy hogyan óvhatjuk meg az óceánok világát, mit tehetünk a halállományok védelmében.

A könyvet ajánlom mindenkinek, aki kicsit mélyebben szeretne tájékozódni a minket körülvevő természeti környezetről. Ez a könyv pontos képet ad arról, hogy a klímaváltozás és a környezetszennyezés hogyan tette és teszi tönkre az élet bölcsőjét, az óceánokat. Ideje elkezdeni a környező világunk tudatos védelmét, s ha megtanítjuk gyerekeinknek – a könyv által játékos kísérleteken keresztül - ezt a fajta tudatosságot, talán megállítható a folyamat. Úgyhogy hajrá, kicsik, nagyok, gondolkodók, kételkedők, ez a könyv rólunk, nekünk szól!

Kosztel Krisztina, óvónő

Vendégszerzőnkről

Ki vagyok én?

Óvodapedagógus, szülő, örökös útkereső, határokat feszegető, elkötelezett híve az óvodai demokratikus nevelésnek. Már gyerekkoromban tudtam, hogy óvónő leszek, „ha nagy leszek”.Az egyik legjobb dolog, hogy a mindennapjaimat 3-7 éves korú gyerekekkel tölthetem. A csoportban nem szeretek „unatkozni”, azt szeretem, ha tevékenyen telnek a mindennapjaink.Olyan ez, mintha minden nap színpadra állnál, de csak akkor, abban a pillanatban dől el, hogy tetszik-e a közönségnek a műsorod. És sikerélmény, ha igen, mert szeretnek játszani, új dolgokat kipróbálni, vagy régieket begyakorolni, átváltozni, segíteni, megőrülni kicsit. Igyekszem folyamatosan képezni magam, (nem a pontokért, hanem saját fejlődésem miatt) van két szakvizsgám, és jó pár tanfolyam a hátam mögött. Keresem azokat az új módszereket, technikákat, amelyek hozzá tudnak tenni valami újat, különlegeset a mindennapjainkhoz. Sok eszközt készítek, egyrészt, hogy tovább tudjam fejleszteni a játékainkat, más részről pedig ez is egy lehetőség a személyre szabott differenciált bánásmódnak, legyen szó akár fejlesztésről, akár tehetséggondozásról.Egyik kedves kínai közmondásom: „Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap, melyen minden arra járó nyomot hagy”

Szeretnék pozitív nyom maradni….

#Kipróbáltuk #ismerettterjesztés #ATudás30mpnben

Kapcsolódó bejegyzések: