5 készség, amelyre szüksége lesz a gyerekednek, amire megnő!

A szülők többségét, ha megkérdezzük, hogy milyen jövőt képzel el a gyerekének, a következő válaszokat adja:

- Boldogat!

- Sikereset!

- Elégedettet.

- Aki könnyen boldogul!

STOP! Könnyen boldogul, de nem a jelenlegi iskolarendszerben, hanem a munkaerő-piacon, igaz?

Gyerekeink olyan munkakört fognak betölteni a jövőben, amelyről még nem is hallottunk!

Mindezt a tudást, készségeket a ma iskolájában szerzik meg! Vagy nem?

A szellemi munkában a jövőben felértékelődik a személyiség szerepe, a fejlődési hajlam, a kreativitás, a konfliktusok, problémák megoldásának képessége írja a HVG. A szakemberek szerint 2020-ra ezek a tulajdonságok válnak a legfontosabbá és nemcsak a multiknál.

Mi a különbség 3 ugyanolyan kvalitásokkal rendelkező, jó papírokkal, bizonyítványt felmutató munkavállaló között?

A személyiségük különböző! Mitől lesz az egyik sikeres, a másik nem?

1. Az asszertív kommunikáció

A mai iskolákban – kivételek persze mindig vannak – az egyéni munka, a versenyszellem dominál a csapatmunka helyett. A megfelelő kommunikáció, pedig jó esetben csupán beszédkészséggel párosul!

Asszertívan kommunikálni azt jelenti, hogy magabiztosan tudjunk megnyilvánulni érzelmileg megterhelő helyzetekben úgy, hogy a másik felet is figyelembe vesszük. A cél a konfliktus, probléma megoldása.

2. Az együttműködő készség

Ez a tulajdonság elengedhetetlen a csapatmunkában. A szaktudás nem elegendő a boldoguláshoz, önmagában kevés. Megfelelő tanulási módszerekkel – kooperatív tanulási módszerek, projektmunka – elsajátítható és gyakorolható ez a készség.

3. Kritikai gondolkodás

Kritikai gondolkodással érhető el, hogy a ránk áramló információáradatot kritikusan tudjuk szemlélni, beilleszteni a gondolati rendszerünkbe, majd távolról ránézni annak következményeire.

A kritikai gondolkodásról ITT írtunk részletesebben.

4. Kreativitás

A jövő munkahelyein követelmény lesz a kreativitás. A rutinmunkákat robotok fogják végezni. A „Folyamatosan meg kell kérdőjelezni, amit teszünk, biztos nem tudnánk jobban csinálni?” szemlélet jelenleg hiányzik a munkavállalókból.

5. Jó fellépés, önmenedzselő képesség

Ennek a készségnek csak egy része kereshető személyi adottságokban. Kialakítható képesség, már a kisiskoláskorban gondot kell fordítani rá.

Ha a jó beszédkészség ha nem párosul összeszedettséggel, rendszerszerű gondolkodásmóddal, akkor fecsegéssé silányul. Nem figyelnek oda ránk, ha nem beszélünk elég érdekesen. Erre szolgál a Storytelling technika, amelyet a Present Perfect Kommunikációs Egyesület már alkalmaz a kisdiákok felkészítésében. A rendszerszemlélet kialakításában a mind map, gondolattérkép készítése is megoldás lehet. Természetesen a prezentációs technikákat, alkalmazásokat is ismerni kell egy jó mondanivaló, előadás összeállításához.

Az adott pillanatban a topon lenni és bizonyítani rátermettségünket nem kis feladat! Ebben is segítséget nyújtunk, stresszkezelési technikák megmutatásával és gyakorlásával.

Az interjú az egész éves előadás szakkör záró előadásai előtt készült

Tanár: Mészáros Ágnes, Present Perfect Kommunikációs Egyesület

Az egyesület kipróbált, díjnyertes tananyaga alapján szervezzük az „Add elő MAGAD – csináld MAGAD” tábort 9-14 évesek számára. A tábor fél napra is igényelhető, a nap második részében a kézműves technikáké lesz a főszerep!

Részletesen a táborról a Fejlesztemagyerekem.hu oldalán olvashatsz!

Kovács Márta

Források:

HVG, 2016. október 27. Hogyan neveld a gyerekedet kritikai gondolkodásra?

Módszeresen: hogyan tanítható a kritikai gondolkodás?

Kép forrás: Pixabay.com

#munkavállalás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!