A diszkalkulia vizsgálat - mi várható a szakembernél?


A követhetetlen matematika

Ha gyermekünknek folyamatosan meggyűlik a baja a matematikával, érdemes szakemberhez fordulni és kideríteni, mi van a háttérben. Ez a vizsgálat pszichológiai, pedagógiai és orvosi vizsgálatból áll.

A szakemberek (Pedagógiai Szakszolgálat, Szakértői Bizottság) el tudják dönteni, hogy számolási gyengeség, számolási nehézség vagy diszkalkulia, esetleg valami más okozza a nehézségeket. Ez nagyon fontos, hiszen csak

a részletes pedagógiai vizsgálatra támaszkodva lehet felépíteni a terápiás tervet. Csak ennek alapján kezdődhet el a gyermek fejlesztése.

Minél előbb kezdődik a fejlesztés, annál kevesebb kudarc éri majd gyermekünket és sikerek elérésére is nagyobb az esély.

A diszkalkulia foglalkozások célja a matematika tanulásához szükséges alapok megteremtése. A terápia során nagy hangsúlyt kap a már elsajátított ismeretek, jártasságok, készségek állandó gyakorlása és az új ismerektek beépítése ezek közé.

Fontosnak tartom, hogy a szülő a lehető legpontosabban megértse a vizsgálat alapján készült szakértői véleményt. Ennek tudatában jobban el tudja fogadni a problémát és hatékonyabban tudja segíteni gyermekét és képviselni érdekeit. Ezért mindenkit arra bíztatok, hogy bátran kérdezzen a vizsgálatot végző személyektől, kérjen kimerítő magyarázatot mindenre, nyugodtan mondja el kétségeit, bizonytalanságait.

Természetesen a vizsgálati eredményt az iskola is megkapja. Ennek alapján tud majd a pedagógus differenciálni, korrepetálni és a fejlesztést végző szakember is ez alapján készíti el a fejlesztési tervet.

A szakertői vélemény tartalmazza a fejlesztés irányelveit, a fejlesztés területeit, a fejlesztőórák számát, a kedvezményeket és javaslatot tesz az osztályzás alóli felmentésre, ha az szükséges.

Tapasztalatom alapján akkor tudjuk legjobban támogatni a diszkalkuliás gyermeket, ha a szülő, szaktanár és a fejlesztést végző szakember folyamatosan együttműködik.

Türelemmel, elfogadással, támogatással megelőzhetjük vagy csökkenthetjük gyermekünk szorongását, növelhetjük önfegyelmét és kitartását, segíthetjük abban, hogy személyisége harmonikusan fejlődjön a nehézségek ellenére is.

Gergényi Németh Erika

#matematika

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!