A jövő és a múlt egy táborban


Júniusban és augusztusban szervezett táborunkban találkozik a jövő és a múlt! Amíg délelőtt a hatékony önmenedzselés, hatékony fellépés módszereivel ismerkednek a gyerekek, délután a lazításé, a felszabadult kézműves alkotásé a főszerep, a népi kézművesség eszközeivel. A két foglalkozás között pedig népi játékokkal űzzük az időt.

A régi emberek arra törekedtek, hogy használati tárgyaikat hatékonyan hozzák létre, csak a szükséges anyagmennyiséget használták fel és tartós darabokat készítettek. A felnőttek mellett a gyerekek is alkottak, és ellesték a mozdulatokat.

Illatpárna, vesszőfonás, bőrkarkötő készítés, gyapjú nemezelés, fonatok készítése többféle technikával

Miért volt ez fontos?

Bármilyen játékot, ténykedésükhöz szükséges felszerelést el is készítettek maguk számára. A népi játszóház ezt a nyugalmas, örömteli munkálkodást hivatott feleleveníteni, amikor gyerekek és fiatalok, a felnőttek mellett játszva tanulnak és maguk örömére létrehoznak egy használható, hordható munkadarabot.

Nézzük mi mindent készítünk el az 5 nap alatt!

A népi sportjátékok, labdajátékok és fogócskák hosszú sorából nem nehéz kedvünkre valót találni. Talán sokak számára ismerősen csengenek: „Üsd a harmadikat”, „Komám asszony hol az olló?”, „Hátulsó pár előre fuss”. „Aki kapja, marja” Lehet, hogy ezek már kevésbé ismerősek: „Tupcsi”, „Nemzetesdi”, „Pecsenyeforgató”, „Színes litya” Ezeket a játékokat elődeink órákig játszották, szabad délutánjaikon a réten, csapatokba verődve.

Miért jók ezek a játékok?

Garantált erőnléti edzés, mert sokat futunk, gyakorlatokat végzünk (guggolás, ugrás, helyváltoztatás, forgás). Garantáltan fejleszti: téri tájékozódást, ritmusérzéket, koncentrációs képességet, mert egymáshoz igazodva sokan mozgunk egyszerre, különböző irányokban. Némelyik eszközös játék, így a szem-kéz koordináció is fejlődik. Gyorsan kell reagálni a kialakult helyzetre.

Garantált szocializációs gyakorlat: egymásra figyelünk, a játék szabályait követjük. A testkontaktus felvétele, térben többiekhez rendeződés minden játékban különböző formában megjelenik: szemkontaktus, kézfogás, tárgy átadása, fogónál megfogás, összerendeződés térformákba.

És utoljára, de nem utolsó sorban: garantált jókedv, sok nevetés. Vagy azért mert sikerül elsőnek odaérni, vagy azért mert nagyon lemaradtunk, bent maradtunk, vagy éppen kiestünk, a párunkkal összeakadtunk, vagy szétszakadtunk, ránk jutott, vagy éppen nem a kiszámoló.

Sok szerepet kipróbálunk és senki nem veszít, mindenki nyer: a közös játék élményét!

A táborról további információ, jelentkezés ITT!

Rattoni-Katona Anna népi játszóházvezető

#népikézművesség #népijáték

Kapcsolódó bejegyzések: