Kipróbáltuk! A világ érdekes!


Miért megy le este a nap? Miért hullanak le ősszel a levelek? Miért dörög és villámlik az ég, amikor nagy vihar van kint. Kérdések, amelyek már a 4-5 éves kisgyerekek fejében is megfogalmazódnak.

A Föld, a körülöttünk lévő világ – rengeteg izgalmas és érdekes dolgot rejt magában. Anita Ganeri A Föld 30 másodpercben című könyve röviden és érdekfeszítően vezet be a Földünk szerkezetének és működésének titkaiba. Fél perces rövid olvasmányokból tudhatjuk meg például, hogy miért változnak az évszakok, miért forog a Föld vagy éppen hol van a helyünk a világegyetemben. Felvetődik a könyv lapjain az a fontos kérdés is, hogy mit kell tennünk nekünk azért, hogy a bolygónk még sokáig élhető maradjon.

A könyv a sarkvidékektől a sivatagokig, az égig érő hegycsúcsoktól az óceánok mélyéig megmutatja a nyughatatlan Föld csodáit, de sok érdekes dolgot megtudhatunk a szélsőséges időjárási viszonyokról, a vulkánkitörésekről, a tornádók és a hurrikánok kialakulásáról is.

A könyv 6 nagy témakör köré épül: 1 A Föld a világűrben. 2. A Föld szerkezete 3. Időjárás és éghajlat 4. Vizi világ 5. Lenyűgöző ökoszisztémák és 6. A Föld jövője. A fejezetek a benne lévő fontos fogalmak jegyzékével kezdődnek. A témák egy-egy oldalpáron várják olvasóikat. Bal oldalon a könnyen áttekinthető témaegységek 30 másodpercben összefoglalva – jobb oldalon pedig egy – a témához szorosan kapcsolódó kép, apró szövegmagyarázatokkal.

A könyv talán legizgalmasabb részei a témákhoz kapcsolódó 3 perces küldetések. Ezekben egy játékos kísérlet révén a gyerekek a valóságban is megtapasztalhatják a Földön végbemenő folyamatokat. A zabkása főzése például rendkívül jól szemlélteti a Föld tektonikus lemezeinek mozgását, ezzel bemutatva a kontinensek vándorlását. A légnyomásos kísérlet közben garantáltan tátva marad minden gyerek szája… A legjobb, hogy a küldetések nagy részét a gyerekek maguk is elvégezhetik….

Anita Ganeri könyve tematikailag is rendkívül jól van összeállítva. A kíváncsi óvodástól a nagyobb kamaszig mindenki forgathatja. A kicsiknek a kíváncsiságát csillapíthatjuk, a nagyobbaknak pedig remek tananyag kiegészítéseket találhatunk a könyvben.

A könyv megvásárolható a Fejlesztemshop webáruházában! Katt ide:

Miskei Orsolya

Vendégszerzőnkről:

művelődésszervező, PR munkatárs, kiadványszerkesztő, blogger, de legfőképp gyakorló édesanya

Magyar tanári és művelődésszervezői végzettségem közül ez utóbbiban dolgozom immár 15 éve. A szakma szinte minden területét kipróbáltam már. Információs munkatársként kezdtem, PR-marketinggel folytattam, közben gyerek rendezvényeket- és programokat szerveztem, majd jött pár év babázás. A gyes alatt is folyamatosan tevékenykedtem. Egy gyerekprogramokat szervező cégnek vittem Pr- és martetingtevékenységet, sőt néhány gyerekprogramot is kidolgoztam és megtartottam nekik. A munkába visszatérve először kiadványszerkesztőként dolgoztam, később a felnőttképzés területén is tapasztalatot szereztem. 2012 óta újabb babás projektben vagyok. Mellette most egy blogot vezetek.A munka melletti fő tevékenységem mégis az anyaság. Három gyereket nevelek. És fejlesztek, immár 11 éve. Nagyfiam (11 év) figyelemzavaros, lányom (8 év) túlhallásos volt, ezért komoly beszédészlelési zavarokkal küzdött, ráadásul kétkezes is. A kéz dominanciája nem alakult ki. Mindkettő kezét egyformán használja. Mindkettőjüket évekig hordtam fejlesztésekre (alapozó torna, hangterápia, hallásterápia, homloklebeny torna, neurofeedback terápia) A kicsi még csak 2,5 éves. Úgy néz ki neki is túlhallása van és a kéz dominanciával is problémái lesznek, mint a nővérének. Egyébként minden más oké nála. Bár 3 hónapos kora óta hordom fejlesztő tornára, amit imád. Ennek köszönhetően a korosztályához képest fejlettebb és ügyesebb a mozgása.Nem hiszek a gyógyszeres kezelésekben. Az első gyereknél – tapasztalat híján később vettük észre a problémákat. Lassan, nehézkesen jutottunk el a megfelelő helyekre. Lányom esetén már ügyesebbek voltunk, de a túlhallást nála is nagyon későn, csak 7 évesen diagnosztizálták. A diagnózis kimondása után nagyon gyors és hatékony terápiát kapott, 100 %-os gyógyulással. A kicsinél már zsigerből tudom, hogy melyik jel mit jelent és mit kell tennem. De hát a tapasztalat nagy úr. Igazam van?

#Kipróbáltuk #ismerettterjesztés #ATudás30mpnben #könyvajánló

Kapcsolódó bejegyzések: