Az advent fényei


Ennek a hónapnak a végén elkezdődik advent időszaka. Akár vallásos akár nem az ember, az ünnepi készülődés legjobb pillanatait élhetik át most a családok. ( Szerintem ez a legjobb az egészben!) Az egyre rövidülő nappalokhoz pedig legjobban a lámpások, gyertyák hangulatos kiegészítő fényei illenek. Ha most elkezdjük készíteni, az ünnepre elég lesz!

A mécsesek a legjobb példák arra, hogy bármilyen szobába, bármilyen hangulathoz gyorsan alakíthatók, jól illeszkednek. Lássunk néhány félét, melyet nem ördöngösség elkészíteni, jó móka lehet gyerekkel is! Írásom végén bemutatok egy egészen különleges gyertyafajtát is.

Amikor csak pár percünk van a kicsikkel

Óvodásokkal már hetek óta megoldható, hogy szép ágacskákat, őszi terméseket szedegessünk az utcán, játszótereken. Ha ezeket egy szebb befőttesüveg köré kötjük természetes szalaggal, zsinórral, máris kész az egyszerű, de mutatós mécses tartó. Ugyanezt tehetjük egy termetesebb gyertyával is. Ha még termésünk sincs, a teamécses fémoldalát boríthatjuk mintás szalaggal- majd pár darabot egy zsákocskába helyezve mutatós ajándékot készítettünk belőle.

Ba

Barkácsolós fiúknak

Ha van néhány szebb formájú üvegünk, és a szobánk rusztikusabb stílusú, vagy férfinak adjuk ajándékba, akkor nyers alapanyagokkal dolgozzunk. Pár kissé repedt, vagy lekopott deszkadarab, sötét színű lánc vagy drótdarab, és az üvegek máris vidékies stílusban lógathatók. Ezzel kicsit barkácsolós a munka, viszont erre kisiskolás fiainkat is belelkesíthetjük, lehet szögelni, fogóval drótot csípni, stb.

Ha közösen szeretnénk készíteni apró fényforrást

Amikor már ügyesebb kezű segítőnk van, jöhet a valódi gyertyaöntés- Ehhez nagyon szigorúan felnőtt folyamatos jelenléte kell, természetesen az öntést is ő végzi majd. A kisebb gyerek egyedül belepakolhatja a muffin papírokba azokat a fahéjdarabokat, kisebb tobozokat, tuja ágat, aminek közepébe rövidre vágott talpas kanócot helyezünk, ez megáll magától. Ha a peremig ráöntjük a viaszt, az apró formák felemelkednek a tetejére és mutatós látványként dermednek oda.

A különc megjelenésű mécses

Nézzünk egy nagyobbaknak való öntésmódot. Hozzunk haza egy kis homokot a közeli játszótérről, átszitálva vizezzük be. Egy nagyobb tálba szórjuk bele, simítsuk le a tetejét, és nyomjuk bele valamilyen csésze, vagy doboz alját. Ha elég vizes, a formát megtartja kis ideig. Beleállítjuk kanócot, esetleg megtámasztjuk egy hosszabb ágra kötve. Majd óvatosan a mélyedésbe öntjük a viaszt. Fontos, hogy ne öntsünk mellé, mert az csúnyán felveszi a homokot, és nem lehet szépen javítani a formát. Kihűlés után ez a homokréteg a viasszal összetapadva adja a forma külső díszítését. Ha nem tetszik a színe miatt a homok, eljátszhatjuk ezt durva kristálycukorral, sóval, nagyobb szemű gyönggyel.(De nem műanyaggal!)

Akik inkább a körítésre ügyelnének

Veszélytelenebb, és nagyobb kézügyességet is igénylő feladat, amikor egy kész gyertyát, teamécsest adunk hozzá egy dekorált pohárhoz. Mindenféle talpas pohárkészlet megmaradt darabjait felhasználhatjuk ehhez. Tehetünk a széles pohár szája alá ünnepi tárgyakat, terméseket, majd a talpára helyezzük a gyertyát. Ilyenkor a pohár később is felhasználható eredeti feladatára. Ha befestjük, akril temperát javaslok, mert az nem pereg le, száradás után gyengén fénylő hatása van. Ez már haladóbb kezű anyukák és gyerekek kedvence lehet.

Akik az ollót jobban szeretik

Idő és lelkesedés függvényében bármilyen motívum kivágható erősebb kartonokból, melyeket előzőleg vonalzóval kimértünk, és meghajtottunk háromszög, vagy négyzet alapú hasáb alakjára. Előre megrajzolt mintánkat kisollóval, esetleg barkácskéssel vágjuk, így szép marad az éle. Fontos, hogy a forma nagyobb legyen, mint a belehelyezett mécses, és semmiképp ne lógjon rá a lángra semmilyen része! Ezekbe a papírborításokba legjobb ledes izzósort rakni- ma már kapható a műszaki boltokban elemről működő is, rövid zsinórral. Ez nem tűzveszélyes. A karton lehet ünnepi motívumokkal is, akkor akár ajándékként is szép.

A különleges jéggyertya

Végére hagytam az én nagy kedvencemet, melyhez azonban gyakorlat kell. A jéggyertya minden évben nagy sikert arat, főleg, mert véletlenszerű a kialakulása. Vegyünk kisebb dobozos ivólevet, vagy tejes flakont- feltétlenül az italkartonos legyen! Kimossuk, és a tetejét kinyitjuk. A gyertyához egy kisebb, már készen kapható vékony gyertya adja majd a kanócot, ebből egy darabot állítsunk a forma közepére úgy, hogy egy kisujjnyit öntsünk a felolvasztott viaszból alá. Gyorsan kell dolgoznunk, ezért készítsük össze a hozzávalókat a kezünk ügyébe. Előzőleg fagyasszunk jégkockákat amelyeket konyharuha között kicsit törjünk össze, nem túl apróra. Amikor a kis gyertyát beleállítjuk a vékony réteg forró viaszba, azonnal szórjunk köré a jégdarabokból, mert a forró viasz elolvasztja a kanócunkat. Egészen a formánk pereméig érjenek a kis darabok. Erre gyorsan öntsünk a viaszból annyit, hogy ellepje, de a kis kanócunk hegye még kiálljon. Várjunk néhány órát, amíg a forma érezhetően kihűl. Mosdó felett bontsuk ki, mert az elolvadt jég vízként kifolyik a kész gyertyából. Mindig talány, hogyan és mennyire lesz lyukas? Legszebbek a természetes színek, kék, zöld, fehér. Egyszerűen körbekötjük az alját és kész a meglepően érdekes gyertya.

Az esti sötétedést bármilyen kedves fénnyel feldobhatjuk, de igazán a valódi gyertya lángja a legszebb. Ehhez adtam pár apró tanácsot, amivel remélem kedvet kapsz ahhoz, hogy saját magad készíts belőlük. Amíg elfoglalod magad vele, a sötét sem lesz annyira észrevehető, hamar eltelik az este.

Jó alkotást kívánok, hogy az adventi időszakra már elég legyen!

Képek forrása és további ötletek: https://hu.pinterest.com/pin/5699937006727908/

#ünnepek #kreatív

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!