Beszéd nélkül is megértjük egymást - babajelbeszéddel a szorosabb anya-gyerek kapcsolatért 1.

„A biztonságos kötődés alapja az értő figyelem képességének elsajátítása.” (Nyéki Márta)

Kevesebb lesz a sírás és könnyebben megértjük mit szeretne a babánk, ha baba-jelbeszéddel értünk szót egymással. De nemcsak a kommunikációt, hanem a biztonságos kötődést is segítjük, ha még a beszéd elkezdése előtt nemcsak ráhangolódunk, hanem beszélgetünk is a babánkkal.

Hogyan kommunikálnak a csecsemők?

A csecsemő már születéstől kezdve kommunikál a külvilággal. Sokak szerint az első időkben egyetlen eszköz áll rendelkezésére, a sírás. Ez azonban tévhit, hiszen a tapasztalatok és megfigyelések azt mutatják, hogy a babák már a kezdetektől fogva jeleznek felénk. A síráson kívül hangokkal, ezen kívül nagy jelentősége van a testbeszédnek, és nonverbális jelzéseknek.

Az első hónapokban még ösztönösek ezek a jelzések. Ha az édesanya jól figyeli a babáját, észreveheti, hogy bizonyos szituációkban ugyanolyan mozdulatokat tesz a baba. Az éhség jelzésének is vannak fokozatai (pl gesztusok, grimaszok az arcon), míg a pici elér addig, hogy sírással fejezze ki magát. Ha aludni szeretne, akkor sok baba a füléhez emeli kezét, vagy dörzsöli a szemét.

Idővel, ahogy megfigyeli környezetét, az utánzás képességével tudatosan használ majd jeleket. Például felemeli kezeit, ha azt szeretné, vegyük fel, vagy megtanulja, hogy tátog a halacska, örömmel üti össze kezecskéit, ha örül valaminek, és integet, ha elköszönünk valakitől. Ezek a baba fejlődésének szempontjából rendkívül fontos kifejezőeszközök, hiszen hangján kívül így teremt kapcsolatot a környezetével. De amíg nem érett meg a beszédre, így is nagyon változatos módon képes kifejezni magát. Minél jobban támogatjuk ezt a beszéd előtti időszakot, annál több sikerélmény éri, és motiváltabb lesz a magasabb szintű kommunikációra.

Mi történik, ha az anya nem érti babáját?

Mindannyian mások vagyunk. Vannak anyák, akiknek a szülés után azonnal természetes és ösztönös, szinte érzik, gyermeküknek mire van szüksége, mikor éhes, mikor álmos. Sok édesanyának azonban időre van szüksége, hogy összeszokjon a picivel, megismerjék, tanulják egymás reakcióit, kommunikációját.

Az első hónapokban, mikor a csecsemőnek még nincs kialakult és egyértelmű kommunikációja a környezetével, rendkívül fontos, hogy minden helyzetben biztosítsuk arról, igyekszünk őt megérteni, és kielégíteni igényeit.

Ha nem figyelünk rá kellőképpen, biztos, hogy sokkal többet fog sírdogálni. Idővel erősödik benne a bizonytalanság, a frusztráció érzése. Sok baba egészen addig nyugtalan, és frusztrált, míg nem tanul meg beszélni. Mert magától nem találja a hatékony kommunikáció kulcsát, kívülről pedig nem kap segítséget.

Ennek a bizonytalan és frusztráló érzésnek azonban nem csak az adott időszakban van jelentősége. Mivel mind az érzelmi, mind az értelmi fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos a korai életszakasz, a későbbi gyerekkora, a személyiség fejlődésére is rossz hatással lehet, ha nem sikerül megérteni a még nem beszélő gyermeket. Csalódottságot érez (hiába próbálkozik, nem sikerül, nem kap választ), egyre zárkózottabb lehet, kudarcélmények érik (hiszen a sok próbálkozása kudarcba fullad)

Megfigyelések azt állapították meg, hogy az a 6 éves gyermek, akit csecsemő korában nem értettek meg, sokkal visszahúzódóbb, bátortalanabb és bizonytalanabb a kortársainál.

Mindezek miatt is szükséges, és fontos, hogy az anyukák megismerjék a babajelbeszédet, és legalább alapszinten elsajátítsák a Mesélő Jelek™ Program módszerét, melyben nem csak a babajelek tanulására helyezzük a hangsúlyt, hanem azt is fontosnak tartjuk, hogy az anya megtanuljon jobban és értőn figyelni gyermekére.

Biztonságos kötődés

Azzal, hogy a baba és az anyuka könnyebben összehangolódnak, és megértik egymást, kettőjük kapcsolata is nagyon más folyamaton megy keresztül, mintha mindekét fél frusztrált lenne, és nehezen értenék egymást. Mivel a baba olyan visszajelzést kap édesanyjától, hogy megértelek, tudom, mit szeretnél, ki tudom elégíteni az igényeidet, ezzel a baba nyugodtabb lesz, a kötődés egy biztonságosabb formáját alapozza meg ez a kapcsolat. Minél kevesebb energiát kell arra fordítanunk, hogy találgassunk, hogy a frusztrációnkat kezeljük, annál több értékes és tartalmas időt tudunk eltölteni gyermekünkkel. Ez pedig a nyugodt, biztonságos kötődést erősíti, ami életre szóló fontosságú.

A cikket folytatjuk.

Nyéki Márta

Vendégszerzőnkről:

Nyéki Márta, a Mesélő Jelek™ Program alapítója, pedagógus, és babajelbeszéd oktató.

2011 óta tart babajelbeszéd tanfolyamokat, és zenés baba-mama foglalkozásokat. 7 éve segíti a programon keresztül a családokat, főként az édesanyákat, hogy könnyebben megértsék babájukat már a beszéd előtt is. A foglalkozásokon túl 2014-ben jelent meg a Babajelbeszéd – hatékony kommunikáció a beszéd előtt című könyve, mely már több, mint 6000 családnak segített a babával való kommunikációban. Több babajelelést és otthoni mondókázást segítő terméket is fejlesztett, melyek kiegészítik a könyvet. Kislányával is átélték a babajelbeszéd fantasztikus segítő hatásait, a személyes tapasztalaton túl több száz család visszajelzéseiből, valamint több, mint 6 hónap külföldi (San Diego, USA) tanulmányokból gyűjtött szakmai tapasztalatokat a babajelelés és a babák beszédfejlődése terén.

Elérhetőségek: Blog: meselojelek.hu/blog Webáruház: meselojelek.hu/uzlet Youtube csatorna: youtube.com/meselojelek Facebook oldal: Facebook.com/meselojelek Instagram: @meselojelek

#beszédfejlődés #babajelbeszéd #kötődőnevelés

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!