Titkos képek, azaz hogyan növeljük a kreativitást nézelődéssel?

Kreatívnak lenni szellemi hajlékonyságot, ötletességet jelent. Ennek fejlesztésére ajánlok egy bármikor elővehető játékos módszert s ez a képek nézegetése. Ezt akár útközben is játszhatjuk, egy orvosi rendelőben is előkaphatjuk a telefonunkat és felmehetünk egy fájlmegosztó oldalra. Nézzünk képeket, lássunk bele eseményeket, alkossunk történeteket róluk!

Az utóbbi években sajnálattal tapasztalom, hogy a fantázia erősen lecsökkent tanítványaim körében. Szeretik, ha megmondják nekik mit és hogyan alkossanak. Ugyanígy nem tudnak leírni folyamatokat, sorrendben összeállítani eseményeket, képről kiemelni a lényeget. Így jutott eszembe, hogy érdemes lenne ezt a végtelenül egyszerű játékot újra bemutatni.

Piciknek kicsiket

Amikor a gyerek még kis szókinccsel rendelkezik, közösen találjunk ki történeketeket egyetlen kép alapján. Példaként hoztam ide néhányat.

Kezdjük el a történetet, mely két kisfiúról szól, akik közül az egyiknek volt egy tál tésztája… kérjük meg játszótársunkat, hogy folytassa a fotót nézegetve. Ahol a gyerek elakad, vagy nekünk jut jobb az eszünkbe, vegyük vissza a szót és meséljük tovább mi! Mit esznek? Van-e varázsereje a kis csibének a lábuknál? Vagy épp ő is kér az ételből? Miért ilyen a ruhájuk? Hol laknak most? Mi történik, amikor megették a varázstésztát stb. A történet végtelenül folytatható és ez az, ami miatt kreativitást, szellemi hajlékonyságot fejleszt! Nincsenek szabályok, elrugaszkodhatunk a valóságtól, nem valódi képelemzést folytatunk, hanem belelátunk egy kitalált történetet!

Itt egy másik példa. Az öregember és a sas barátsága. Lehet ez a cím, vagy egy témafelvetés. Mit csinálnak együtt? Hogyan hálálja meg a sas segítségét az öreg? Hol laknak és mit néznek éppen? Meddig lesznek jó barátok? Vagy csak most ismerkednek össze? Kiszabadítanak valakit, vagy leszámolnak valami ellenséggel?

Valóságot a mesébe!

Kitalálhatunk olyan félig igaz történetet, amelyben csak az élőlény és a környezete a szereplő. Ilyenkor már belevihetünk játékosan kisebb információt a látottakba. Miért ilyen nagy a füle a sivatagi rókának? Miképp keletkezik a sivatag? Milyen ott az időjárás? Ha a kisiskolásnak tetszik a kép, akár a falra is kitehetjük, és így minden rápillantással újra emlékezik a beszélgetés részleteire, így gyakorlatilag észrevétlenül ismétel.

Ez a kedves kis hernyócska annyira szokatlan, hogy akár fantasztikus történetbe is belefér. Mitől vannak a kis színes fodrai? Elvarázsolták talán? Van valami feladata, azért ilyen színes? Meg kell másznia ezt az ágat, és ott fent mi várja? Milyen pillangó lesz belőle, ha kifejlődik? Egyáltalán hogyan alakulnak ki a pillangók?

A történelmet kedvelőknek kereshetünk olyan képet, mely a középkort, vagy más történelmi eseményt idéz, itt akár történelmi igazságokat is szőhetünk a mesébe. Talán könnyebb lenne megjegyezni a híres csatákat, a fontos történéseket, ha egy- egy képhez kötjük!

Nézd meg jobban, mi ez?

Egy csoport gyereknek- például a születésnapi buli keretében- jó játékot adhat, ha képeket kell felismerniük. Vajon mit ábrázol? Milyen növény, vagy állat része? Milyen lehet a tapintása? Álljon itt két kép ezekre a feladatokra. Hasznos lehet később, amikor egy felület felszínét- faktúráját kell megrajzolni, leírni biológia, vagy rajz órákon. Sajnos sokszor elszaladunk az ilyen részletek mellett és ez később sok kiesést jelent a gyereknek. Például, nem tudja jellemezni valaminek a felszínét, anyagismerete hiányos marad, nem tudja megrajzolni a faktúráját akár egy fatörzsnek, nem ismeri fel a szövegben, hogy miről szól. Életünk apró részletei is szépséget rejtenek, ne menjünk el mellettük.

Húzz egy képet, meséld tovább!

Ha kisebb fotókat helyezünk egymás mellé, akkor a mesét akár képregény szerűen is felidézhetjük, kialakíthatjuk. Itt van egy négyes csoport, ahol a csiga történetét bonthatjuk ki. Érdekesebb és nehezebb, ha a kis képeket kartonra ragasztjuk, majd lefordítjuk. Akinek átadtuk a mesélés folytatását, véletlenszerűen felemel egyet közülük és amit azon lát, úgy kell tovább szőnie a történetet. Így egészen nehéz feladat valamit logikusan és érdekesen folytatni!

1. Az első jelenet képe -megadhatjuk a szereplőket, a fő problémát, - mit keres, hova indul kis csigánk?

2. A folytatásban találkozhat kisbékával, elég nehéz körülmények között-mit keres? Miről beszélnek? Hogy halad tovább?

3. Szüksége van a gyíkocska tanácsára? Mit mond neki? Merre veszi az útját a főszereplő?

4. A varázsdarabka a kis cinke birtokában van. Kinek kell odaadni, mi történik azzal, aki megszerzi? Hogyan segíti útját ez a főhősnek? És a végső esemény, megtaláltuk akit kerestünk, a mese jó véget ér.

Ezek a történetek fejlesztik a képi információk feldolgozását, a fantáziát és ha segítünk, hogy a végkifejlet jó legyen, katarzist is átélhetünk. Logikai kapcsolatokat kell kialakítanunk a látottak alapján, ez később folyamatábrák, leírások, infografikák jobb megértését segíti.

Utószó a technikához

Fel kell figyelni arra, ha a gyerek gyakran rossz eseményeket, erőszakot és más ijesztő részletet tesz a történetbe. Van, amikor ez csak pillanatnyi hangulat, de ha tartósan fennáll, akkor forduljunk szakemberhez. Megelőzhető egy depressziós zavar, önértékelési gond. Figyeljünk a szókincsre, használjon többféle jelzőt, gazdagabb igesort, rokon értelmű szavakat! Ezzel fejlesztjük a szóismeretét. És a legfontosabb, az összefüggő történetmesélés az előadói készséget is javítja, a fellépést, kiállást fejleszti. Ennek fontosságát nem tudom eléggé hangsúlyozni a mostani körülmények között. Iskolai keretek között ez most nem tanulható.

Amennyiben a képeket maga szeretné kiválasztani, többféle képgyűjtő oldal van, jómagam a Pinterestről hoztam ezeket a példákat. Ha nem nyomtatják ki, beszerkeszthető Powerpointba, így interaktívan nézhető. Nagyobbak készíthetnek maguk is ilyen összeállítást, vagy használjanak Prezit, ahol akár az ingyenes verziókban is még kifinomultabban lehet dolgozni!

Jó mesélést, érdekes történeteket kívánok!

Németh Csilla

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/pin/5699937004868024

https://hu.pinterest.com/pin/5699937008641316

https://hu.pinterest.com/pin/5699937008106291

https://hu.pinterest.com/pin/5699937006354901

https://hu.pinterest.com/pin/AS_qTDM-kI70mUL_NKoXHM62kETOpLWes-t5EwOUN5bzBP8CF4I9cP0

https://hu.pinterest.com/pin/5699937006312049/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937005922531/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937005590728/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937005320195/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937005320178/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937003291708/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937003073118/

https://hu.pinterest.com/pin/AfDVT9pbMdGN0NWvZj9BX40DoPLvPgpunPT1XyqkOSdpJS4vJ7mRV0U/

#fantázia #kreativitás #történetmesélés

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!