Kipróbáltuk! Időutazás a dínók világába


Ó azok a csodálatos dinók! Melyik gyereket ne foglalkoztatná ez a kérdés? Hogyan éltek, mit ettek, mi történt velük?

Ez a könyv egy igazi időutazás azoknak, akik szeretnék megismerni a dinoszauruszok világát. A cikkíró óvodásokkal ismerkedett a dínó-világgal Sean Callery Dinoszauruszok 30 másodpercben című könyve segítségével.

Kezdjük is el: Hogyan indult az élet, avagy kik voltak a dinoszauruszok elődei. Mi az az evolúció és hogyan néztek ki az első élőlények? Mire jó a földtörténeti időskála?

Ha mindezeket megismertük, épp ideje, hogy kijöjjünk a vízből egy tiktaalik nevű izmosúszójú hal képében. Milyen volt az élet a perm-triász tömegkihalás előtt és után?

A könyv rendkívül érdekfeszítő, hisz időrendi sorrendben ismerhetjük meg a dinoszauruszok megjelenését. Azonban nem csak a dinókat ismerjük meg kívül-belül, hanem az akkor jellemző tágabb környezetüket is.

Tudtátok, hogy a kontinensek is vándoroltak és emiatt nem tudtak már a dinók olyan szabadon mozogni, mint korábban? Mi az a „hordozható légkondi”? Honnan tudjuk, hogy a Földön valaha dinoszauruszok éltek?

A könyv bal oldalán találhatók az ismeretek 30 másodpercben, és a lényeg 3 másodpercben összefoglalva.

A másik oldalon Sam Hubbard illusztrációi segítik a könnyebb megértést. Az ábrák részletesek, magyarázattal ellátottak.

A könyv 5 fejezetben 32 témára van bontva, s minden fejezet elején találhatunk egy gyűjteményt a fontos fogalmakról.

1, Indul az élet

2, Jönnek a dinoszauruszok!

3, A jura kor

4, A kréta kor

5, Honnan ismerjük a dinókat?

A könyvben a 3 perces küldetéseken kívül – amelyek még mindig a kedvenceink – a keretezett részben egy-egy érdekességet, talányt, vagy bővebb magyarázatot találunk. Mi örömmel vizsgálgattuk saját fogainkat, hogy melyikkel tudunk harapni, tépni, felaprítani. Bújtuk az internetet, hogy megtudjuk a kék bálna, barna medve, afrikai elefánt és a bordás krokodil súlyát, s a számok alapján el tudjuk dönteni, hogy könnyebbek vagy nehezebbek a Spinosaurusnál.

A küldetések leírása nagyon pontos, jól követhető, megvalósítható, élvezetes és izgalmas tevékenységet nyújtanak mindenkinek, aki kézbe veszi a könyvet. Modelleztük papírral az Archaeopteryx kitárt szárnyát, melyet vitorlának használt. Kipróbáltuk, hogy mi történt akkor, amikor a dinók lenyelték az apró kavicsokat, és azt is megtudtuk, hogyan kiált egy hadrosaurus.

Az egyik legizgalmasabb feladat a saját „vulkán” elkészítése - amiben a felnőtté a főszerep, hiszen háztartásban fellelhető anyagokat kell összekeverni – a gyereké viszont a rácsodálkozás öröme, mikor a szén-dioxid felfújja a lufit, vagy a pohárból kifut a „láva”

Ez a könyv, azon túl, hogy a gyerekeknek – és felnőtteknek is érdekfeszítő részletességgel mutatja be a dinoszauruszok életét, törekszik arra, hogy kézzel foghatóvá tegye ezt a különleges világot a küldetések és a gondolkodtató feladatok által. Ajánlom a dinó rajongóknak, kísérletező kedvű rácsodálkozó gyerekeknek és felnőtteknek.

Kosztel Krisztina, óvónő

Vendégszerzőnkről

Ki vagyok én?

Óvodapedagógus, szülő, örökös útkereső, határokat feszegető, elkötelezett híve az óvodai demokratikus nevelésnek. Már gyerekkoromban tudtam, hogy óvónő leszek, „ha nagy leszek”.Az egyik legjobb dolog, hogy a mindennapjaimat 3-7 éves korú gyerekekkel tölthetem. A csoportban nem szeretek „unatkozni”, azt szeretem, ha tevékenyen telnek a mindennapjaink.Olyan ez, mintha minden nap színpadra állnál, de csak akkor, abban a pillanatban dől el, hogy tetszik-e a közönségnek a műsorod. És sikerélmény, ha igen, mert szeretnek játszani, új dolgokat kipróbálni, vagy régieket begyakorolni, átváltozni, segíteni, megőrülni kicsit. Igyekszem folyamatosan képezni magam, (nem a pontokért, hanem saját fejlődésem miatt) van két szakvizsgám, és jó pár tanfolyam a hátam mögött. Keresem azokat az új módszereket, technikákat, amelyek hozzá tudnak tenni valami újat, különlegeset a mindennapjainkhoz. Sok eszközt készítek, egyrészt, hogy tovább tudjam fejleszteni a játékainkat, más részről pedig ez is egy lehetőség a személyre szabott differenciált bánásmódnak, legyen szó akár fejlesztésről, akár tehetséggondozásról.Egyik kedves kínai közmondásom: „Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap, melyen minden arra járó nyomot hagy”

Szeretnék pozitív nyom maradni….

#Kipróbáltuk #ismeretterjesztés #kisérlet #ATudás30mpnben #könyvajánló

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!
  • w-facebook
  • Twitter Clean

© 2014. Fejlesztemagyerekem.hu