Játék a fénnyel


A melegedő tavaszi időszak végre újra elhozza a napot, kiszabadulunk a szobából, érdemes a sétákon a a fények a tükröződések látványát is megfigyelni! Ennek bemutatására áll itt néhány játékos lehetőség! Elmagyarázom a kaleidoszkóp egyszerű készítését is.

Tudományos kutatások bizonyították, hogy a 3 hónapos gyermek még nem érdeklődik önmaga tükörképe iránt, valójában nem is tudja ki az! Négy hónaposan már kezd felé nyúlkálni, de a valós énképet csak 20- 24 hónaposan fogja fel és ekkor már öntudatosan válaszolja a kérdésre - „Én vagyok a tükörben!”

Első játékként tehát érdemes egy közepes tükörfelületet betenni a baba szobájába úgy, hogy a mászós korszakban kellően megközelíthető legyen számára. Nyilván gondosan bekeretezett darab kell és ki is kell kötni, vagy más komoly módon rögzíteni a falhoz, nehogy magára borítsa a kicsi.

Következő lépésként a kisebb üvegkavicsokat, apróbb tárgyait rárakhatja a sima padlóra fektetett tükörre, ezek tükörképei érdekes élményt nyújtanak, többszörözik a látványt és ő megtanulja ezeket felhasználni a mintáknál. Fontos, hogy vastagabb tükröt használjunk, esetleg egy polírozott fémlemezt, de az nem ad szép tiszta tükörképet. Az így keletkezett ábrákról életkornak megfelelően lehet beszélgetni, pl. miből van kettő rajtunk embereken? Hol van ismétlődés az utcán? ( kerítés sora, lámpaoszlop, stb.)

Amikor az építőkockákkal játszik, akkor a szimmetria és a tengelyes tükrözés jól megfigyelhető, és játékosan tanulja meg.

Nyilván nem a matematikai szabályokra kell figyelni, de sokkal jobban fogja megérteni őket iskolásként, ha tudatosan alkotott ilyeneket.

A már óvodáskorú csemeténknek jó játék lehet lerajzolni magát a tükörre. Ehhez elég egy táblafilc vagy puhább zsírkréta. Nem könnyű követni a vonalakat, miközben kezünkkel időnként pont kitakarjuk őket! Kiváló lehetőség a fej részleteinek és szerkezetének tanulmányozására.

A tükröződés az egyik legnehezebben lerajzolható látvány, nyilván hasznos, ha már többször megfigyeltük. Szépen fel lehet hívni a gyerkőc figyelmét egy esős nap után sétálva a pocsolyában kialakuló látványra, vagy ha a kirakat előtt állunk. S amíg újra kisüt a nap, elkészíthetünk egy kaleidoszkópot otthon!

A kevésbé veszélyes változat a tükröződő dekorfólia használata, melyből egyenlő oldalú háromszög alakú, hosszabb hasábot hajtunk. Ezt celluxal rögzítjük, belehúzzuk egy olyan méretű hengerbe, ami pont körüléri, de arra figyeljünk, hogy kb. 1-2 centiméterrel hosszabb legyen, mint a hasábunk. Rá is tekerhetünk egy hengert, de fontos, hogy keményebb és sötét anyagból legyen! Az egyik végére kis lyukkal a közepén egy keményebb korongot ragasztunk, itt fogunk átnézni rajta. A másik végére áttetsző papírból vágjunk körlapot, lehet pausz, vagy dossziék borítójának anyaga. Ezt ragasszuk be erősen a hengerbe, amennyire csak tudjuk a betolt háromszögű elem éléhez illesztve. Szórjunk rá apró és áttetsző műanyag darabkákat, pici gyöngyöt, vagy flittert. Nem kell túl sok! A következő korongot szintén fényáteresztő anyagból vágjuk ki és ez már alaposan illeszkedjen a hengerünkre. Kívülről tartósan és jól ragasszuk rá. Ha a fény felé tartjuk a játékot, a háromszögek tükröződésekor hatszögű gyönyörű ábrák rajzolódnak ki a szemünk elé, ráadásként ha elforgatjuk a csövet, változik a kép. Szerintem a legszebb nézelődni való napos időben! Ha meguntuk a formákat( bár a rázással mindig újabb keletkezik) akkor elég csak a beszórt tartalom kicserélése és máris új alakok tűnnek fel!

A fényjátékok következő verzióit szigorúan szülői felügyelettel végezhetik csak a gyerekek. Megmutatni az összegyűjtött fény erejét egy nagyítólencsével, és ezzel fűszálat gyújtani, vagy papírba pontot égetni- csak felnőtt közreműködésével történhet! Viszont jó játék lerajzolni árnyékokat, főleg ha az kis figuráktól, vagy áttört formákon keresztül keletkezik. A papír felhajtásával torzulások is elérhetők, így érdemes felhívni a figyelmet az ilyen felületek illúzió keltő hatására.

Lehet szivárványt előidézni műanyag vonalzóval is, vagy egy pohár vízzel a bemutatni a fénytörést. Tegyünk egy adag színes szívószálat, vagy ceruzát a befőttesüveg vizébe és szemléljük meg a látványt! Érdeklődő csemeték le is rajzolhatják!

Jó játék a színes celofánlapok felhasználása egy, már használaton kívüli szemüveg keretére ragasztva. Szép színes „más-világot” láthatunk, amikor átnézünk rajta! (A képen más természetű szemüveg van, de az csak illusztráció!)

S ha már itt vagyunk, ragaszthatunk az áttetsző színes lapokból igazi „üvegablakot” is, csak egy papírból kivágott kerethez kell rögzíteni. A gyerekszoba padlójára valódi színes fényjátékot varázsolunk vele!

Kamaszok amúgy is érdeklődnek az illúzió lerajzolhatósága iránt, így ajánlhatom Maurits Cornelis Escher grafikáit és térjátékait. A grafikus 1878-ban született Hollandiában és 1972-ig élt. Kiváló illúziókeltő grafikái, kaleidociklusai készültek, melyek felnőtteket is elszórakoztatnak. Egyszerű ismétlődéssel rajzolható formái igazán jó térlátást fejlesztők és a matematikai szabályosságokat is megmutatják.

S ha a kamasz kreatívan szeret tevékenykedni, akikor itt az idő, hogy felhasználja a megunt és tönkrement cd korongokat. Vagy tükörkeret díszítésre, vagy a fényjátékok szobadíszek alapjaként.

Jó szórakozást és sok hasznos megfigyelést kívánok a tavaszi napsütéses időszakra! Legközelebb olyan játékokat mutatok be, melyek a tavaszi szél szárnyán kelnek életre!

Németh Csilla

Képek forrása:

https://hu.pinterest.com/pin/5699937004868131/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394660/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394650/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394647/

https://hu.pinterest.com/pin/AbZ4P4PP7UXlZd4-Kktw74wUbaaGRaXA-t5kf3LUepqyqA-oj2BpfhY/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394644/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394700/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394682/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394782/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394685/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394708/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937004273376/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394721/

https://hu.pinterest.com/pin/5699937009394784/

#kreatívitás

Kapcsolódó bejegyzések: