Játék a téllel a szobában

Amikor csikorgó hideg van kint az utcán, kevesebb időt tudunk kint tölteni a gyerekkel is. A szobába beszoruló csemeténknek jobb, ha játékokat találunk ki, s miért ne lehetne ez épp az évszakkal kapcsolatban?

Olyan tevékenységeket igyekszem bemutatni ebben az írásban, amelyek nem rombolják le a szobát, és amelyekhez nem kell órákat kint fagyoskodni a hidegben- nem vetem el azonban a hóval és a jéggel való ismerkedést- a meleg szoba közegében.

A legkisebbeknek nagy öröm lehet a fűzés. Kis kezüket jól fejleszti az apró formák megfogása, a pontos illesztések. Ha a tél a téma, természetesen lehet ez pipatisztítóra fűzött, nagyobb gyöngyökkel díszített hópihe utánzat.

Ha valóban van egy kis hó a közeli parkban, akkor érdemes hazavinni belőle. Rövid ideig ugyan, de szépen festhető hígított vízfestékkel. Vastagabb ecsetet adjunk a kézbe és ne akarjuk a gyereket konkrét ábrázolásra bírni! Jó móka megnézni, ahogy elfut a festék a vizes havon. Fejleszthetjük vele a fantáziánkat, vajon kinek mi jut eszébe a kapott foltokról?

Ablakra felragasztott közönséges fólián szép téli képeket alkothat a már óvodás gyerek. A tájat gyurmaragasztóval rögzítheti, a puha vattacsomók szépen odatapadnak a felületre egy kis dörzsölés után a sztatikusság miatt. Fontos, hogy a gyerek olyan korban legyen, amikor nem akarja megkóstolni a vattát és más alkatrészeket!

Jó játék lehet egy kis hógolyó emelgetés, egy mélyebb kanál és anya kozmetikai vattagombócai kellenek csak hozzá. Míg szedegetünk, számolhatunk, vagy megnézhetjük, melyik tálba mennyi fér, így a kisebb- nagyobb, a több- kevesebb fogalmát is megértheti.

További gyakorlatot szerezhet a csemete, ha ezt a szétválogatni való téli formacsoportot tesszük elé! Összekeverve adjuk a gyereknek és a tányérba egy- egy mintát elhelyezve megmutatjuk, hogyan válogassa szét formák- anyagfajták szerint. Ugyanezt a célt éri el a bemutatott feladatlap, de itt már iskolás, gyerek ismeretei és figyelme kell a megoldáshoz, anyunak pedig egy kis számítógépes gyakorlat, az elkészítéshez. Fontos, hogy kisebb- nagyobb legyen a formák között ugyanabból a mintából.

Nagyon fontos lenne, hogy minél többet tanuljon eszközöket használni! Sokan alig tudnak bánni ollóval! A legszebb forma és arányfejlesztő foglalkozás a változatos hópihék előállítása. A három, hat, vagy nyolc részre hajtott papírból eleinte túl tömény és nagy felületű pihék lesznek, de ahogy ráérzünk arra, hol kell elvenni a lapból, milyen részeket kell meghagyni a szabályos szerkezethez, úgy lesz egyre élethűbb a végeredmény.

Ha már saját szobájában játszik a gyerek, szépen ki lehet alakítani egy kis életképet, most épp a téli hangulatra. Bővítjük vele a természet ismeretét. Fontos, hogy megismerje az évszakok jellemzőit és figyelje a változó környezetet. Ilyenkor számos téma vethető fel, pl. hogyan esik a hó, miért hideg a tél, hogyan etessük a vadállatokat, madarakat, stb.

Jó móka a megszokott téli figurákat más nézőpontból lerajzolni, felnagyítani, vagy épp elvenni a méretükből, sormintát képezni belőlük, szimmetrikus formát alkotni félbehajtott papíron- máris új szemmel nézhetjük őket.

Ügyesebb kezű és már bőven iskolás csemeténk mini síversenyt játszhat társaival. Alapos kézügyesség kell a síelők elkészítéséhez, akik két spatulán csúsznak majd. A közéjük beragasztott szívószálba belefűzünk egy vastagabb, keményebb fonalat, ennek egyik végét egy nagyobb doboz egyik oldalához ragasztjuk. A dobozt óvatosan és egyenletesen megdöntve a síelők „elindulnak” a pályán lefelé. Jó móka akár egy téli születésnapon is!

A játék csúcspontja, amikor otthon alakítunk ki egész környezetet hozzá. A szoba sarkába felfüggesztett lepedőkből alakíthatunk jégházat, iglut, vagy más szálláshelyet. A gyerekek biztosan nagy ötletességgel berendezik majd és kezdődhet a szerepjáték! Tanulságos, a későbbi ismereteket is megalapozza, ha a témát komolyan vesszük. Mit esznek, hogyan élnek az örök hó hazájában élő népek? Eszkimók, jakutok, kanadai favágók, prémvadászok életébe pillanthatunk így bele.

Ezzel a kis ötletgyűjteménnyel kívánok mindenkinek szép, fehér havas telet, melyben öröm a játék!

További ötleteket is kaphattok ha felkeresitek Pinterest gyűjteményem aktuális részét!

Németh Csilla


Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!
  • w-facebook
  • Twitter Clean

© 2014. Fejlesztemagyerekem.hu