Játék a téllel a szobában

Amikor csikorgó hideg van kint az utcán, kevesebb időt tudunk kint tölteni a gyerekkel is. A szobába beszoruló csemeténknek jobb, ha játékokat találunk ki, s miért ne lehetne ez épp az évszakkal kapcsolatban?

Olyan tevékenységeket igyekszem bemutatni ebben az írásban, amelyek nem rombolják le a szobát, és amelyekhez nem kell órákat kint fagyoskodni a hidegben- nem vetem el azonban a hóval és a jéggel való ismerkedést- a meleg szoba közegében.

A legkisebbeknek nagy öröm lehet a fűzés. Kis kezüket jól fejleszti az apró formák megfogása, a pontos illesztések. Ha a tél a téma, természetesen lehet ez pipatisztítóra fűzött, nagyobb gyöngyökkel díszített hópihe utánzat.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/190980840428818478/
Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/AdY1hAyRGpCCINYAtip4SA4Csifvd-XcZjxqZuIgwCb2SynGHsHhtT8/

Ha valóban van egy kis hó a közeli parkban, akkor érdemes hazavinni belőle. Rövid ideig ugyan, de szépen festhető hígított vízfestékkel. Vastagabb ecsetet adjunk a kézbe és ne akarjuk a gyereket konkrét ábrázolásra bírni! Jó móka megnézni, ahogy elfut a festék a vizes havon. Fejleszthetjük vele a fantáziánkat, vajon kinek mi jut eszébe a kapott foltokról?

Ablakra felragasztott közönséges fólián szép téli képeket alkothat a már óvodás gyerek. A tájat gyurmaragasztóval rögzítheti, a puha vattacsomók szépen odatapadnak a felületre egy kis dörzsölés után a sztatikusság miatt. Fontos, hogy a gyerek olyan korban legyen, amikor nem akarja megkóstolni a vattát és más alkatrészeket!

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/5699937006783988/

Jó játék lehet egy kis hógolyó emelgetés, egy mélyebb kanál és anya kozmetikai vattagombócai kellenek csak hozzá. Míg szedegetünk, számolhatunk, vagy megnézhetjük, melyik tálba mennyi fér, így a kisebb- nagyobb, a több- kevesebb fogalmát is megértheti.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/5699937006783967/

További gyakorlatot szerezhet a csemete, ha ezt a szétválogatni való téli formacsoportot tesszük elé! Összekeverve adjuk a gyereknek és a tányérba egy- egy mintát elhelyezve megmutatjuk, hogyan válogassa szét formák- anyagfajták szerint. Ugyanezt a célt éri el a bemutatott feladatlap, de itt már iskolás, gyerek ismeretei és figyelme kell a megoldáshoz, anyunak pedig egy kis számítógépes gyakorlat, az elkészítéshez. Fontos, hogy kisebb- nagyobb legyen a formák között ugyanabból a mintából.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/235805730465138423/

Nagyon fontos lenne, hogy minél többet tanuljon eszközöket használni! Sokan alig tudnak bánni ollóval! A legszebb forma és arányfejlesztő foglalkozás a változatos hópihék előállítása. A három, hat, vagy nyolc részre hajtott papírból eleinte túl tömény és nagy felületű pihék lesznek, de ahogy ráérzünk arra, hol kell elvenni a lapból, milyen részeket kell meghagyni a szabályos szerkezethez, úgy lesz egyre élethűbb a végeredmény.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/91972017371011175/

Ha már saját szobájában játszik a gyerek, szépen ki lehet alakítani egy kis életképet, most épp a téli hangulatra. Bővítjük vele a természet ismeretét. Fontos, hogy megismerje az évszakok jellemzőit és figyelje a változó környezetet. Ilyenkor számos téma vethető fel, pl. hogyan esik a hó, miért hideg a tél, hogyan etessük a vadállatokat, madarakat, stb.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/140244975870034201/

Jó móka a megszokott téli figurákat más nézőpontból lerajzolni, felnagyítani, vagy épp elvenni a méretükből, sormintát képezni belőlük, szimmetrikus formát alkotni félbehajtott papíron- máris új szemmel nézhetjük őket.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/211317407496407334/

Ügyesebb kezű és már bőven iskolás csemeténk mini síversenyt játszhat társaival. Alapos kézügyesség kell a síelők elkészítéséhez, akik két spatulán csúsznak majd. A közéjük beragasztott szívószálba belefűzünk egy vastagabb, keményebb fonalat, ennek egyik végét egy nagyobb doboz egyik oldalához ragasztjuk. A dobozt óvatosan és egyenletesen megdöntve a síelők „elindulnak” a pályán lefelé. Jó móka akár egy téli születésnapon is!

A játék csúcspontja, amikor otthon alakítunk ki egész környezetet hozzá. A szoba sarkába felfüggesztett lepedőkből alakíthatunk jégházat, iglut, vagy más szálláshelyet. A gyerekek biztosan nagy ötletességgel berendezik majd és kezdődhet a szerepjáték! Tanulságos, a későbbi ismereteket is megalapozza, ha a témát komolyan vesszük. Mit esznek, hogyan élnek az örök hó hazájában élő népek? Eszkimók, jakutok, kanadai favágók, prémvadászok életébe pillanthatunk így bele.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/391179917608797647/

Ezzel a kis ötletgyűjteménnyel kívánok mindenkinek szép, fehér havas telet, melyben öröm a játék!

További ötleteket is kaphattok ha felkeresitek Pinterest gyűjteményem aktuális részét!

Németh Csilla


Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!