Játékos számok, számolás játékosan - könyvajánló


Türelemmel, szeretettel!

Előző cikkeimben már foglalkoztam azokkal a nehézségekkel, amikkel az iskolába készülő vagy éppen elsős gyermekek szembesülnek a matematika tanulása során. Írtam arról is, hogy a gyermekek többségénél ezek a nehézségek milyen módon előzhetőek meg, illetve milyen problémákkal küzdenek a diszkalkuliás diákok.

Minden cikkemben türelemre kértem a szülőket és arra, hogy minél több olyan tevékenységbe vonják be gyermeküket, ahol számlálhatnak, mennyiségekkel kerülnek kapcsolatba játék vagy házimunka során.

Nagy izgalommal és szeretettel készítettem el a 6-7 éves korosztály részére új gyakorlókönyvemet, melynek feladatsorai segítik a matematikai fogalmak megértését, a mennyiség- és számfogalom kialakítását, elmélyítését.

Rajzos, színezős és képes korongok segítségével a gyermekek könnyebben értik meg a bontás, pótlás, összeadás, kivonás fogalmát.

Ezeket a támaszokat nem szabad elvenni a gyermekektől addig, amíg ők maguk nem érzik azt feleslegesnek. Ez akkor következik be, amikor van egy belső képe a mennyiségről és az elvégzendő műveletet már fejben is el tudja képzelni. Ennek a belső képnek a felidézésére bíztathatjuk is, ha már érezzük, hogy kezd magabiztossá válni a feladatok végzése során.

Nagy hangsúlyt fektettem a tízes átlépés gyakorlására, mivel ez a legtöbb gyermeknek problémát jelent. Többféle feladattípust tartalmaz a könyv ennek gyakoroltatására. Ennek ellenére én arra bíztatom a szülőket, hogy igazi pénzzel is próbálgassák a váltásokat. Ha a gyermek első, második osztályban jól megérti a körátlépést, sikeresebb lesz az alapműveletek végzésénél és természetesen sokkal több sikerélmény is éri.

A szöveges feladatok megoldásánál még biztos igénylik a gyermekek a felnőtt segítséget, mivel olvasási technikájuk még nem megfelelő. Olyan szöveges feladatokkal is találkozhatnak, ahol nem a számoláson, hanem a logikán, gondolkodáson van a hangsúly. A minél játékosabb, mindennapi életbe is átültetett feladatok könnyebbé és szerethetőbbé teszik a gyermekek számára a matematikát. A feladatok megoldását a rajzolás, kirakás nagymértékben segíti.

Gyakorlókönyvem nem öleli fel teljes mértékben az elsős tananyagot, vannak olyan témakörök, amik csak érintőlegesen szerepelnek. Igyekeztem a hangsúlyt azoknak a témaköröknek a megértésére, begyakoroltatására helyezni, amik a legfontosabbak és a legtöbb sikertelenséget okozzák az első osztályosoknak.

A biztos alapok megteremtése nagyon fontos a számolási zavarokkal küzdők (diszkalkuliások) számára is, ezek a feladatok az ő fejlesztésükhöz is igazodnak, nekik is ajánlom a gyakorláshoz.

A Játékos számok, számolás játékosan című gyakorlókönyv a CSBOOK kiadó gondozásában jelent meg és több könyvesboltban is kapható már.

Gergényné Németh Erika gyógypedagógus

#diszkalkulia #matematika

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!