Kezdd magaddal az ismerkedést 30 mp-ben!

Anna Claybourne: Az emberi test 30 másodpercben 30 lebilincselő téma kezdő biológusoknak mindössze fél percben című könyvét próbáltuk ki ezen a héten az óvodában. Ebben a pár hétben pont ez a témák, gondoltam ez a könyv a látványos illusztrációival sokat fog a témánkhoz hozzáadni, bár az alcím egy kicsit visszafogott a lelkesedésemben. (..kezdő biológusoknak..) De mivel a sorozat többi kötetét rendszeresen forgatjuk, gondoltam, hogy ebben sem fogok csalódni. Így is lett. A könyv a legapróbb részletekig megismertet minket a testünkkel. A sejtek szintjétől elindulva jutunk el a génekig, kromoszómáig. Menet közben egyre jobban megismerjünk a testünket alkotó szöveteket, izmokat, szerveket, csontokat, stb..melyhez nagy segítséget jelentenek Wesley Robins grafikái. A grafikák mindenhol alapos magyarázattal vannak ellátva, ezek nagyon közérthetőek még az óvodás korosztálynak is.

A könyv 6 fejezetben 30 témára van bontva.

1, A test részei

2, A test tartószerkezete

3, Túlélési rendszerek

4, Az agy és az idegrendszer

5, Érzékek

6, Lenyűgöző képességek

A fejezetek elején található fontos fogalmakat kifejezetten iskolásoknak –vagy rendkívül érdeklődő óvodásoknak ajánlom figyelmébe, hiszen itt már szükséges valamilyen szintű ismeret a fogalmak megértéséhez.

Mivel a gyerekek már ismerik a tematikáját a könyvnek, így miután megnézegettük, elolvastuk, rögtön a 3 perces küldetésekkel foglalkozunk, sőt, be is jelöljük a könyvben, hogy milyen feladatokat fogunk elvégezni.

A küldetések egy része kifejezetten óvodásokkal is elvégezhető, pl. kiderítjük, hogy agyunk melyik oldala a meghatározóbb, vagy mi köze van a gondolkodásnak a memóriapróbához. Fontosnak tartom, azon túl, hogy pontos rálátást kapunk az emberi testről, működéséről, olyan elemeket is felfedezhetünk a könyvben a küldetések között, melyek játékosan fedeztetik fel a gyerekekkel az egészségvédelem témakörét. Mi pl, pontosan lemodelleztük a dobhártya működését egy pohár, fólia, cukor, fazék és dobverő segítségével, vagy megvizsgáltuk, hogy mit tesz a fogainkkal a szénsavas üdítő. Ehhez nem volt másra szükségünk, mint 2 tojásra és kólára.

A könyvet jó szívvel ajánlom óvodásoknak és iskolásoknak is, hiszen a küldetések között ők is találnak korosztályuknak megfelelő feladatokat. Remek kiegészítője lehet egy tanórának is, mert lehet kvíz kérdéseket kitölteni a szervekről, vagy azt is megtudhatod, hogyan lehet kiszámolni az emésztőrendszered hosszúságát. És ha kezdő biológus vagy, akkor a könyvben választ találsz arra is, hogy ha a tested összes sejtjének összes kromoszómáját kiterítenénk, akkor hány kilométer hosszú lenne.

Szóval, tudj meg minél többet a testedről a könyvből, mert lehet, hogy benned is egy biológus veszett el!

Vendégszerzőnkről

Kosztel Krisztina

Ki vagyok én?

Óvodapedagógus, szülő, örökös útkereső, határokat feszegető, elkötelezett híve az óvodai demokratikus nevelésnek. Már gyerekkoromban tudtam, hogy óvónő leszek, „ha nagy leszek”.

Az egyik legjobb dolog, hogy a mindennapjaimat 3-7 éves korú gyerekekkel tölthetem. A csoportban nem szeretek „unatkozni”, azt szeretem, ha tevékenyen telnek a mindennapjaink.

Olyan ez, mintha minden nap színpadra állnál, de csak akkor, abban a pillanatban dől el, hogy tetszik-e a közönségnek a műsorod. És sikerélmény, ha igen, mert szeretnek játszani, új dolgokat kipróbálni, vagy régieket begyakorolni, átváltozni, segíteni, megőrülni kicsit J

Igyekszem folyamatosan képezni magam, (nem a pontokért, hanem saját fejlődésem miatt) van 2 szakvizsgám, és jó pár tanfolyam a hátam mögött. Keresem azokat az új módszereket, technikákat, amelyek hozzá tudnak tenni valami újat, különlegeset a mindennapjainkhoz.

Sok eszközt készítek, egyrészt, hogy tovább tudjam fejleszteni a játékainkat, más részről pedig ez is egy lehetőség a személyre szabott differenciált bánásmódnak, legyen szó akár fejlesztésről, akár tehetséggondozásról.

Egyik kedves kínai közmondásom: „Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap, melyen minden arra járó nyomot hagy”

Szeretnék pozitív nyom maradni….

#Kipróbáltuk #tudomány #kisérletezés #ATudás30mpnben #könyvajánló

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!