5 nap - 5 ügyesítő népi kézműves technika

Még csak most fejeződött be a suli, talán a gyerkőcök már kézbe is kapják a bizonyítványokat. A gyerekek nyáron sokat változnak, az élmények valamennyiüket gyarapítják. Ügyesednek, új képességekkel is gyarapodnak és megújulva, felvértezve lendülnek majd neki a sulinak. Többféle technikával megismerkedünk meg az augusztus végén indított táborunkban. Amíg a gyerekek délelőtt az önmenedzselés fogásaival ismerkednek, délután lazítanak és kedvükre alkothatnak majd. Nézzük sorjában milyen képességet fejlesztenek!

Nemezelés

A gyapjúval való megismerkedés és az ő megmunkálása lesz az első élmény kézműves foglalkozásaink sorában. Az állati szőr (birka) alapanyagú gyapjú tépése, gömbölyítése, gyúrása jó hatással van a finommozgások fejlődésére. Színes és natúr gyapjú paplanból készítünk szőrlabdát és karkötőt. A munka során megfigyeljük, hogy hogyan áll össze a pikkelyes szerkezetű gyapjú darabkákból egy kész, szétbonthatatlan tárgy. Meleg víz és szappan használata segíti a munka menetét. A gyapjú nemezelése közben türelemre, kitartásra van szükségünk, hiszen a sokszor ismételt mozdulatok, a víz és a szappan ésszerű használata, a gyapjú többszörös öblítése kissé fáradságos munkának bizonyulhat. Azonban nagyszerű érzés látni, hogy kezünk alatt hogyan formálódik gyapjú pelyhekből az általunk megálmodott tárgy.

Fonás

Második alkalommal különböző fonási technikákat tanulunk. A fonatok készítése közben folyamatos szemünk és kezünk koordinációja, mert a szálakat szünet nélkül rendezni kell. A ritmusérzéket is kiválóan fejleszti ez a munkafolyamat, mert fonatunk akkor lesz egységes mintázatú és kellően ruganyos, ha a felvett ritmust szakadatlanul tartjuk. Nem véletlenül használjuk ma is gyakran az „elvesztettem a fonalat” kifejezést elvont értelemben, gondolataink fonalának elvesztésére. Nagyon beszédes ez a kifejezés és tanulságos élmény megtapasztalni, hogy az igen könnyűnek tűnő fogások időnként milyen könnyen próbára teszik ügyességünket, figyelmünket és bizony megesik, hogy elveszítjük a fonalat. De biztos, hogy a végén mindenki megtalálja újra, rendezi a szálakat és szebbnél-szebb színes fonatokban gyönyörködünk majd!

Vesszőfonás

Az eddig megismert puha fogású anyagok után, egy teljesen másféle tulajdonságokkal bíró növényi anyagot veszünk kézbe, a vesszőt. A vesszőből való tárgyak készítésénél különösen alázatosnak kell lennünk: a vessző könnyen törik, ez a munka során többször is előfordulhat. Egy kis gyakorlás után menni fog a hajlítás, törés nélkül. A vesszőfonás mesterségének gyakorlása közben használjuk szemmértékünket, becslési képességünket, előrelátásunkat. Bármilyen kicsi és egyszerűbben elkészíthető darabnál is meghatározza készítendő tárgyunk szépségét a vessző szálak helyes kiválasztása, méretre vágása. Még egy szappantartó vagy karika elkészítése is kihívás lehet, de ha ráérzünk az ízére, magától dolgoznak majd az ujjaink.

Bőrkarkötő, kulcstartó készítés

A bőrözős délutánunk során egy nagyon népszerű és sokat hordott, ám nagyon értékes, és mint nyersanyag, annál titokzatosabb anyagot ismerünk meg közelebbről. A bőr kikészítése hosszadalmas folyamat, ez után kerülhet csak a kezünkbe, hogy kipróbálhassuk belőle apró bőrtárgyak készítését.

A bőr szabása, lyukasztása, ragasztása precizitást, nagy figyelmet igénylő folyamatok. Belekóstolunk ezekbe is, és megtanuljuk a 4 bőrszálból való gömbölyűfonást. Fáradozásunk gyümölcsei szebbnél-szebb kulcstartók, karkötők lesznek.

Illatpárna készítés

Mindenki szereti a kedves, illatos párnácskákat, ajándéknak és saját használatra egyaránt. Főként ha saját magunk készítjük: sablont választunk, megvarrjuk, és kedvenc illóolajunkkal illatosítjuk. Utolsó kézműves délutánunk, egy pihentető, nyugtató varrogatás jegyében telik majd el.

Akkor is hasznos, ha néhány öltésfajtát megismerünk, ha nem vonz a varrás mélyebb ismerete. Bármikor szükség lehet felvarrni gyorsan egy gombot, egy félig leszakadt zsebet. De csupán díszítésnek is jól mutatnak az öltések, mint például az illatpárnánkon. Ezen a könnyen kivitelezhető kis munkadarabon a varrás alapvető fogásait gyakoroljuk és ki-ki fantáziája és ízlése szerint választhat színt, formát, illatot, díszítheti ki művét a befejező délutánon.

Remélem kedvet kaptatok a készítéshez. Ha igen, nézzetek rá a tábor tematikájára és jelentkezzetek ITT!

Ha már van programotok nézzetek rá a cikkeinkre, sok ötletet meríthettek a nyári szabadidőre!

Rattoni-Katona Anna

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/pin/537265430524495890/ https://hu.pinterest.com/pin/459437599476078751/ https://hu.pinterest.com/pin/348114246186252533/ https://hu.pinterest.com/pin/546413367280584154/ https://hu.pinterest.com/pin/500884789790385478/

#népikézművesség #kreativitás

Kapcsolódó bejegyzések: