Kipróbáltuk! Hogyan játssz a Radosza-számológyűrűvel?


A Radosza-számológyűrűt próbáltuk ki többen is a családban. A lányom volt a leglelkesebb, mivel nagyon szereti azokat a játékokat, amik a térbeli látását teszik próbára. Természetesen neki nem jelentettek gondot az egyszerű számtani feladatok. Igyekezett minél komplikáltabb műveleti sorokat összeállítani. Elmélyülten játszott.

Nyolc éves unokám érdeklődve vette kezébe a gyűrűt, mivel látta édesanyja játékos lelkesedését.

Hagytam, had fedezze fel a gyűrűk működési elvét, majd 1-2 könnyebb feladatot adtam neki. Keressen meg és tegyen a megfelelő jelek közé bizonyos számokat! Rakja ki a születési dátumát! Aztán szám barchobaztunk. Ezeket a feladatokat nagyon élvezte!

Próbálkoztam szöveges feladatok adásával is, ahol a megfelelő műveletet és eredményt kellett kiraknia. Ezeknek már nem volt nagy sikere, mert ha azonnal tudta az eredményt, akkor rávágta és nem akart “bajlódni” a gyűrűk tekergetésével. Ha nem tudta azonnal a megoldást, akkor azon gondokodott és nem volt motivált a gyűrűk forgatásában, mivel azok nem vitték volna közelebb a megoldáshoz. Így nem eröltettem tovább az ilyen jellegű feladatokat, igyekeztem mást kitalálni.

Növekvő és csökkenő számsorokat adtam meg, melyeket ki kellett rakni, rájönni a szabályra és folytatni. Ezeket örömmel fogadta, már csak azért is, mert az első pár elemet én rakosgattam ki a gyűrűn. Ez mulattatta, főleg akkor, amikor látta, hogy a rendezéssel bajlódom.

Pár diákommal is kipróbáltam a Radosza számoló gyűrűt. A feladatok népszerűségét tekintve, ugyanazt tapasztaltam, mint az unokámnál. Motiváltságukat versenyhelyzettel tudtam növelni, de ilyenkor nem a számolásra helyeztem a hangsúlyt, hanem a térlátás került előtérbe.

Úgy gondolom, hogy csoportban jobban motiválhatók a gyerekek a Radosza számoló gyűrűk használatára és akár az órai munkába is beilleszthető játékos, fejlesztő elemként.

Ajánlom másoknak is kipróbálásra! Kiváncsi vagyok a tapasztalatotokra, véleményetekre.

Jó játékot!

#Radoszagyűrű #matematika #logikusgondolkodás #térlátás #Kipróbáltuk

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!