Kipróbáltuk! Idővel játszunk - Logicoval tanulunk!


LOGICO Piccolo - Ismeretek 1-4. osztály: Az idő

Az idő fogalma a gyerekeknél nehezen és egyre nehezebben alakul ki, és válik tudatossá. Aki megfigyelte már saját gyerekét, az látta, hogy számukra nincs különbség most és „10 perc múlva”, vagy „1 óra múlva”, esetleg „10 nap múlva”, vagy „1 év múlva” között. Holott az iskola már elég erőteljesen idő alapú intézmény, nem árt, ha a gyerekünk érti, hogy mit jelent az, hogy „a feladatra 2 perced van”, a „felelés 2 nap múlva lesz”, „a fellépésre 2 hetünk van felkészülni”. Nem beszélve arról, hogy az órák 45 percesek, a szünet 15, az udvaron egy órát tartózkodnak, a házi feladatot másfél óra alatt kell elvégezni. Nem említve azt, hogy a gyerekeknél gondot okoz a hét napjainak megtanulása is, ami az önállósodásukat gátolja. Az a gyerek, aki nem tudja másnap milyen nap lesz, nem tudja bepakolni a táskáját, nem tud készülni az órákra, teljesen ki van szolgáltatva a szüleinek, ezzel pedig a feladattudatának, kötelességtudatának kialakulása késleltetődik.

Az időket érteni kell, de, ami még ennél is nehezebb érzékelni, hogy mikor jár le, a napokkal, hónapokkal tisztában kell lenni! Ebben van segítségünkre LOGICO Piccolo - Ismeretek 1-4. osztály: Az idő című füzete.

A füzet két nagy részre osztható, az első pár lap az idő fogalmát próbálja tisztázni, és megértetni, míg a második részben az órával ismerkedhetnek meg a kisgyerekek.

Az ajánlás szerint a füzetet 1-4. osztályos gyerekeknek írták, de óvodások is használhatják, ha segítünk nekik az olvasásban.

A füzetek közt találunk olyat, ami bemutatja mennyiféle óra létezik egyáltalán. Ez azért is érdekes, mert egy felnőtt se gondolkodik el azon, hogy hányféle óra segíti az időbeni tájékozódást nap, mint nap. Ennek a feladatlapnak az alapján elmondhatjuk a gyerekünknek, hogy melyik óra mire jó, melyiket mire tudjuk, mikor szoktuk használni. Ezzel is segítjük a globális látásmódjának kialakulását, rámutatunk a világ sokszínűségére.

Ezután a feladatok fokozatosan tanítják meg az órát. A füzetekben elmélyülve és megtanulva a kisgyerek érteni fogja azt is, hogy a „17 óra” és az „5 óra” az ugyanaz. Tudni fogja, hogy melyiket mikor használjuk., és miért van a különbségtétel.

A füzetek használata közben a gyerekünket számos egyéb dologra is megtaníthatjuk. Ebben a csomagban van olyan kártya, ami a születésnapokkal foglalkozik. Ennek kapcsán beszélhetünk a családunk ünnepeiről, a születésnapjainkról. Egy pedagógusnak mindig fáj azt látni, hogy akár érettségi előtt álló gyerekek se tudják hány éves az édesanyjuk, édesapjuk, a nagyszülőkről nem is beszélve. Nem tudják ki mikor ünnepli a születésnapját, ez a teljes érdektelenséget, elhidegülést tükrözi. A Logico ezen füzete a családot is közelebb hozhatja egymáshoz.

Az óra tanulása során rámutathatunk a magyar nyelv gazdagságára is. Elmesélhetjük a gyerekünknek, hogy a „negyed 3 múlt 5 perccel”, az ugyanaz, mint „a fél 3 lesz 10 perc múlva”, vagy „a 2 óra 20 perc”. Az európai nyelvek közül talán egyik sem fejezi ki ilyen gazdagon az időt. Ha ezt sikerül a gyermekünkkel megértetni, akkor egy lépéssel előrébb vagyunk a matematikai logika, de egyáltalán a logikus gondolkodás fejlesztése útján.

Ez a füzet nem csak segít eligazodni időben, nemcsak segít elsajátítani az órát, hanem alkalmat ad arra is, hogy a lapok kapcsán remek beszélgetés alakuljon ki a gyerekünkkel, a családi életről, a napirendünkről, a menetrendekről stb. Mindezek mellett személyiségfejlesztő hatása is van. Ez a játék annyival tud többet, mint egy virtuális játék, hogy segít például a kudarctűrés kialakulásában. Itt lehet tévedni, téveszteni, azt felismerni, elviselni, és újrakezdeni. Ennek megtanulása a későbbiekben nagy hasznot hoz a gyereknek, mert nem válik eleve kudarckerülővé, félve az ismeretlen érzéstől. A kudarc kerülése általában a célok kitűzésének mellőzését, a céltudatosság hiányát, a küzdeni nem akarást jelenti.

Az órát megtanulni nagyon nehéz dolog, de nem baj, ha a gyerek tudatában van azzal, hogy vannak nehéz dolgok, ami aztán nagy sikert jelent, ha megoldja.

A Logico kártyát megvásárolhatod a Fejlesztemagyerekem.hu webáruházában.

Molnárné dr. László Andrea

#idő #időrendiség #Kipróbáltuk

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!