Kipróbáltuk! Számolni öröm!


Logico Piccolo – Számfogócska Összeadás és kivonás 100-ig (2. rész)

Amikor kézbe vettem a Logico Piccolo – Számfogócska Összeadás és kivonás 100-ig (2. rész) kártyacsomagot, sosem gondoltam volna, hogy ez lesz az egyik kedvenc, legtöbbet forgatott kártyacsomag. No, nem azért, mert unalmasnak, vagy használhatatlannak tartottam! Nem - nem! Csak hát, egyikünknek sem a matematika a kedvenc tudománya! És mégis valami megragadta a gyermekemet, és engem is.

A Számfogócska Kártyagyűjteményből az összeadás - kivonást vettük elő először. Ennek a 2 részes csomagnak a 2. részével kezdtük a gyakorlást. Miért is? A feladatkártyák már 2. osztályban is használhatók, akkor használhatók csak igazán, hiszen a matematika tananyag részét második évfolyamban képezi a 100-as számkörben való összeadás-kivonás. Én mégis ismétlés, és gyakorlás szándékával vettem használatba, mégpedig harmadik osztály elején.

Miért használható jól ismétléshez?

 • A feladatkártyák jól tagoltak, nehézségi sorrendben követik egymást. Logikusan, vizuális segítséget nyújtva az egyes műveletek elvégzéséhez. Először a tízesek, majd az egyesek szintjén. Így a gyerekek is kiválaszthatják, hogy mivel szeretnék kezdeni, melyik számukra az egyszerűbb feladat.

 • A feladattípusok általában 3 kártyánként váltakoznak, tehát van lehetőség a gyakorlásra más-más variációban, így a srácok nem unják meg idő előtt a gyakorlást!

 • Minél több sikerélménye van a gyerkőcnek az egyes feladatok megoldásában, annál nagyobb hévvel váltogatja a kártyákat!

 • Az önálló feladatmegoldást rendkívül ki kell emelnem! Semmi sincs nehezebb, mint otthon, önálló tanulásra, önellenőrzésre nevelni a gyermekeket! Mivel a Logico táblával önmagukat ellenőrizhetik a lurkók, nagyobb kedvvel végzik az ellenőrzést, hiszen csak önmaguknak kell „megfelelniük”. És ha mondjuk elsőre nem sikerül hibátlanra egy feladvány, az akár még „titokban” is maradhat mások előtt, hiszen van lehetőség a javításra. Gyermekeink megtapasztalják az önreflexiót!

Logico Piccolo – Számfogócska Összeadás és kivonás 100-ig (2. rész)
Logico Piccolo – Számfogócska Összeadás és kivonás 100-ig (2. rész)
 • Érdekes, igazán gondolkodtató feladatok gyűjteménye ez a kártyacsomag. Az összeadás - kivonás műveleteket minden oldalról megközelítve végezhetik a gyerekek a számításokat. Ez nagyon pozitív, hiszen nem típus feladatokat gyakorolnak be a játék által, hanem megtanulnak logikusan gondolkodni.

 • A legjobb fejlesztés, ha komplexen, tehát több képességterületet fejlesztünk egyszerre. Mondanom sem kell a figyelem-koncentráció, a szem-kéz koordináció mennyit ügyesedik, amikor a kis színes korongokat a helyére kell tologatnunk!

 • Akkor jó egy készségfejlesztő játék, ha „sokáig”, többféleképpen használhatjuk.

Ötletek otthonra:

 • Nálunk a mindennapos gyakorlás része a Logico Piccolo tábla. Újdonság erejével hat az iskolai többnyire papír-ceruza feladatok után.

 • Sikerült valamelyest megkedvelnünk általa a „nem szeretem” tantárgyat is, mert végre sikerélményhez jutott a porontyom.

 • Játékosak a feladványok, így kevésbé nevezhetjük „tanulásnak”, azt az időszakot, amikor ezt a táblát vesszük a kezünkbe.

 • Ha van otthon 2 táblánk még házi bajnokságot is szervezhetünk! A nyeremény lehet egy új, még meg nem vásárolt kártyacsomag! A termék megvásárolható a Fejlesztemagyerekem.hu webáruházában.

Kerekesné György Zsófia

#matematika #Kipróbáltuk

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!