Kipróbáltuk! Logicoval az iskolakezdés is könnyebb!

Az általam egyik legtöbbet használt kártyacsomagról, a Logico Piccolo: "Iskolakezdés. Megfigyelés – Felfedezés – Mesélés"-használatáról számolok most be.

Persze joggal kérdezhetik a kedves olvasók, hogy miért vált ez az összeállítás a kedvencemmé ?! Mint általában minden gyógypedagógus én is fontosnak tartom azt, hogy a tanítványaim minél több csatornán keresztül észleljenek, mert így a tanultak sokkal jobban bevésődnek, megmaradnak. Inkább élményekkel telibb egy olyan foglalkozás, ahol nem csak a szemünk, és a kezünk dolgozik, és csak néha-néha szólalunk meg… Hanem, akkor jó, ha dolgozik a legtöbb érzékszerv, a fül, a száj, a bőr, az orr és a szem, no meg a fül.

A kártyacsomag 10. kártyáján pont az a feladat található, meg ami sok más jellegű fejlesztő feladatból kimarad. A tevékenységeken keresztül vezeti rá a gyerekeket arra, hogy melyik mikor érzékszervükhöz van szükség. Én a következő módon szoktam játszani ezt a játékot: Egy zsákba elrejtek különböző tárgyakat, gyümölcsöket, evőeszközöket. A gyerekeknek bekötött szemmel kell kiszedegetniük a zsákban rejlő dolgokat. Majd ki kell találniuk pontosan mi az. Ehhez viszont minden érzékszervükhöz szükségük van. Hiszen a különböző tárgyakat össze lehet ütögetni, a hangjukból tán ki derül mi lehet az. A gyümölcsöket meg lehet kóstolni, szagolni, a tárgyakat meg lehet tapintani. Végül, ha a játék során az összes érzékszervünket megtornáztattuk előkerül a Logico és a kártyacsomag 10. lapja. Ezzel szoktuk „lemérni” a tudásunkat.

A másik kedvencem ebben a csomagban az első 3. kártya. Itt a logikus gondolkodásfejlődésé a főszerep. Hiszen meg kell keresni mi - miből készül, mi - mit termel, miből - mit nyerünk, mi emberek. Jó alkalom elbeszélgetni a liszt őrléséről, a lekvárfőzésről, arról, hogy hogyan készül a fonal a birka gyapjából.

Végül, de nem utolsó sorban hadd szóljak pár szót a 9. kártya zsenialitásáról. Ez egy igazán hiánypótló feladatkártya, amely a különböző érzelmekkel foglakozik. Remek lehetőség a csoportos foglalkozások alkalmával kipróbálni egyik-másik képet, és megfigyelni egymás arcát. Mindenkinek csak ajánlani tudom, a gyerekek imádni szokták!

Kerekesné György Zsófia

Április 18-jén Tóth Zsuzsanna, gyógypedagógus, óvónő tart előadást az "A sikeres iskolakezdés titkairól"

Információ, jelentkezés >>>

#Kipróbáltuk

Kapcsolódó bejegyzések: