Madáróvó tippek télre-nyárra

Naptár szerint itt a tél, ilyenkor észrevesszük a körülöttünk fázó madarakat is. Felmerül ”Csináljunk madáretetőt!” Nekem is így jutott az eszembe, mert kertemben a kis cinkék az orrom előtt ugrándoznak élelmet keresve. Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet a nyári etetés, gondozás fontosságára is, így a cikkben ilyen típusú eszközöket is bemutatok. Érdemes gyerekkel együtt dolgozni, így a környezet védelme számára természetes lesz és alapvető marad egész életében.

Télen sokat hallunk arról, hogy a madáretetés faggyúval elkevert magokból álljon, hogy legyen nekik meleg vizük, és lédús csipegethető gyümölcsöt is helyezzünk ki. Az általam most bemutatott variációk is ilyenek.

Legegyszerűbb narancs, vagy kókusz héjába tölteni a faggyús magkeveréket. Kisgyerekre bátran rábízható, gyors és látványos munka. A héjakat egyszerű madzaggal a fák ágaira lehet lógatni.

Ha a gyerek már ügyesebb, beleforgathatja a faggyúval bekent papírgurigákat is a magkeverékbe. Ezt megszárítva bármilyen ágra felhúzhatjuk, majd ha már elfogyott róla a mag könnyen a szemétbe dobható. Ennél egyszerűbb megoldás már nem is kell!

Szinte alapanyag igény nélküli, de az esőtől is védi a magokat, ha egy oldalára fordított befőttes üvegbe szórunk magokat. Az alsó részre felfogunk egy öreg, használaton kívüli fakanalat, vagy ágdarabot, itt meg tud állni a madár, amíg csipeget. Az egészet összekötjük széles szalaggal, vagy többszörösen áttekerjük zsinórral, vagy dróttal és a faágra akasztjuk. Mivel itt a tartó átlátszó, megfigyelhetjük a kis madarak étkezését.

Amit biztos én is elkészítek, ez a kis almatartó drótfigura!

Lehet, hogy először bonyolultnak látszik, de szerintem pár méter erősebb drótból hasonló alakítható ki. A képen bemutatott változat láthatóan kovácsoltvas munka, viszont ügyes kezű kisiskolások már utánozhatják, vagy újabb formákat találhatnak ki maguknak. A csípőfogó egyszerű használatú eszköz, nem árt már most megismerkedni vele.

Aztán ha megjön a jó idő, akkor kell a nyári itató tál! Két egyszerű és természetes anyagból állót mutatok itt nektek, gyorsan elkészíthetők!

Akár meglévő kistányér formájához illeszthetjük azt a kis kötegnyi ágtekercset, ami megtartja majd a cserépalátétet. Szerintem igen szépen mutat a fák ágain, és egyáltalán nem kíván sok munkát.

Picit több kézügyességet és legalább kamaszkorú gyerek segítségét igényli, ha egy vesszőkből hajlított gömböt készítünk és ebbe tesszük a vizet tartalmazó tálat. Hagyjunk akkora nyílást, hogy akár a harkály méretű madár is beleférjen!

Most pedig lássuk, mit készítettem én pár óra alatt az otthoni alapanyagokból. Megmaradt falapok és némi ragasztópisztolyos munka kellett csak hozzá, egy tekercsnyi szizál kötéllel kiegészítve. A két falapot középen össze tudtam erősíteni vékonyabb dróttal, három helyen tettem ezt meg, úgy, hogy kis hurkokat is hagytam a majdani felakasztásra gondolva. A lapokat alul már nem tudtam átfúrni, ezért a vékonyabb dróttal, és némi ragasztópisztolyos munkával odafogtam a kis fadoboz aljához. Mindezt beborítottam aluszalaggal, de lehet közönséges alufóliát is használni. Szerettem volna, ha nem ázik el a tél végére.

Mivel természetes anyagokat akartam látni az etetetőn, nyilván ezt a csillogó külsőt eltüntettem azzal, hogy a tetejére és a ládika peremére is felragasztottam a kötelet, ehhez szintén ragasztópisztolyt használva. Ha ilyen nincs otthon, megfelel maradék parafa, fenyőkéreg darabja, esetleg nagyobb mulcs. A kis hurkokon átfűzve egy vastagabb drótot, felakasztottam a fára és nagy örömmel nézegetem, hiszen rengeteg madár látogatja.

Kíváncsi vagyok, mennyire bírja majd a telet, leesik-e a borítás a hidegben?! De nem baj, ha így lesz, mert a szizál trópusi növényként évekig bírja az időjárást, így majd csak a ragasztást kell javítani. Természetesen ezt a házikót nem lehet kisgyerekkel együtt megcsinálni, de remélem a többit már kipróbáljátok!

Alkossatok ti is a gyerekkel, vagy csak magatok szórakoztatására és gondoljatok a körülöttünk élő állatokra.

Jó munkát kívánok!

Németh Csilla

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/pin/469148486176665538/

https://hu.pinterest.com/pin/AXWZg1OhttZOBFCAXhQOWzrmkM301eYGJ6waGa21BlsJlrNslKI-LcI/

https://hu.pinterest.com/pin/414190496973535770/

https://hu.pinterest.com/pin/390968811370895577/

https://hu.pinterest.com/pin/145874475409894870/

https://hu.pinterest.com/pin/461900505525529870/

Továbbá a szerző saját felvételei

#kreativitás #természetvédelem

Kapcsolódó bejegyzések: