Kipróbáltuk! Miért éppen csepphinta?

Szeretünk játszóterezni. Minden játék kedvenc, de a hinta különös vonzerővel bír: ha szabad vagy épp felszabadul, akkor irány hintázni! Aztán jöhet a csúszda, a homokozó, majd újra hinta…

Azt hiszem, nem lehet annyit kinn lenni a játszótéren, amennyit a gyerekek szívesen hintáznának… Sajnos felénk sem a bölcsődében, sem az óvodában nincs hinta balesetvédelemre hivatkozva…. hintázni márpedig kell! Miért ne legyen otthon is?!

Igen ám, de milyet válasszunk? – adódott a kérdés. Eddig csak az ajtófélfára szerelhető hagyományos hintákat ismertem.

Olyan hintát kerestem, amit felnőtt segítsége, hintáztatása nélkül is bármikor önállóan tudnak használni a gyerekek, saját kedvükre. A lehetőségek felkutatása közben bukkantam a csepphintára, és rögtön beleszerettem!

A csepphinta több mint egy hagyományos hinta.

A magassága pont úgy állítható, hogy a gyermek kényelmesen be tud mászni, amikor csak ő maga szeretné.

Éppen egy kis lágy ringatózást ad, nem lehetséges önállóan magasra hajtani, így nem balesetveszélyes.

Kuckós, jól el lehet bújni benne, mert a gyerekek is szeretnek időnként egyedül lenni.

A babzsákpárna körülöleli kis testüket, felveszi a formáját, a hintából kivéve pedig tökéletes akár bunkerépítéshez is!

Ha fáradt a csemeténk, akkor könnyen elpilled benne, főleg alvásidőhöz közel.

Számunkra különösen fontos, hogy az otthon egy olyan hely legyen, ami biztosítja a gyermekek egészséges fejlődését és tökéletesen alkalmas rekreálódásra. Az egyszerűbb gyermekkor elvei alapján olyan játékokat részesítünk előnyben, amelyek fejlesztik a gyerekek kreativitását, fantáziáját, és saját maguk tudják megtölteni játéktartalommal. Kellemes, egyszínű kivitelben nem ingerli túl a gyerekek idegrendszerét sem.

A hintázás fejlesztő hatásáról már sokan sokat írtak, a csepphintázás jótékony hatásairól mi is írtunk. Csepphinta kedvelők közösségében tájékozódtam a tapasztaltabb szülőktől (főleg a szerelési kérdéseket illetően). Ezekben a cikkekben egy dolgot nem említenek külön: a hintázásnak a látás fejlődésére, javítására gyakorolt hatását Dr. Bates módszerében az inga, az ingázás - egy hintázó mozgásforma – az egyik alapgyakorlat. A látás javulásához, javításához is hozzájárulhat a hintázás lazító hatása – így ajánlható szemüveges gyerekeknek is.

Megosztok néhány személyes élményt is, hogyan használjuk mi a csepphintát. Észrevettétek-e például, hogy a gyerekek mennyire szeretik a forgó mozgást? Személyesen sosem értettem ezt a vonzalmat, hisz én már a látványtól is elszédülök.... ők meg csak bepörögnek és kiforognak végeláthatatlanul, hihetetlen. Ez az egyik kedvenc mozgásos használata a csepphintának. A másik megunhatatlan játék a bunkerezés - de nem csak úgy egyszerűen! Külön takarót rendszeresítettünk 'ajtónak', és az elemlámpa elengedhetetlen tartozék a benti titkos ügyletek megvilágításához. Időnként magam is bekuporodom a gyermek mellé beszélgetni vagy mesélni, de van, amikor fotel gyanánt használom egyedül felnőttként, míg a gyermek játszik mellettem, én pedig végre egy kényelmes ülőhelyre teszek szert. (Ha ketten használják a hintát, rugó nélkül célszerű használni. A rugó könnyedén leakasztható.) Természetesen a vendéggyerekek sem hagyják használaton kívül...

Ami a felnőttnek a hintaszék vagy hintaágy, az a gyermeknek a csepphinta - valódi pihenőhely.

Kovács Márta

#Kipróbáltuk #hintázás #tanulás

Kapcsolódó bejegyzések: