Minden, amit a csepphintázás jótékony hatásairól tudni érdemes

Évek óta foglalkozom csepphintákkal. Bevallom, először csak a szórakozást láttam benne, egy olyan játékot, ami nem fog a felső polcon porosodni két hét után. Aztán, ahogy egyre jobban belemerültem a témába, úgy bővültek az ismereteim is. Nekem hab volt a tortán, hogy ez az eszköz mi mindenre használható készségfejlesztés céljából.

Akit csak tudtam megkérdeztem, hogy mégis mi ennek a tudományos háttere. (Én ilyen „utána járó” fajta vagyok.) Az rendben volt, hogy már az anyaméhben is hintázunk, ringatózunk, és az egyensúly érzéket fejleszti, de a többi hatást nem ismertem. Az is később állt csak össze a fejemben, hogy a hintáknál, ha nem csak előre-hátra mozognak, hanem pörögnek, rugóznak, akkor meghatványozódik a jótékony hatásuk. Mégis ki foglalkozik ilyennel, amikor gyerekként hintázik a játszótéren?! Élvezi és kész.

Ezért nézzünk inkább néhány véleményt szakemberektől.

Így vélekednek a csepphintáról a pedagógusok:

Sokszor szükség lenne még néhány ölelő karra az óvodákban, bölcsődékben, főleg a beszoktatás idején. A kis elanyátlanodott gyerkőcök szívesen vonulnak el egy csepphintába nyugalmat keresve.

„A csepphinta nagyon sokrétű fejlesztő eszközként alkalmazható a terápiában és a mindennapokban egyaránt. Kicsiktől a nagyokig a gyermekek kedvelt tevékenysége lehet a hintázás.

Kisgyermekeknél elősegíti az egészséges idegrendszeri érést. Formája miatt el lehet benne bújni, biztonságérzetet ad, ringató mozgása relaxál és megnyugtat, ellazít.

Többirányú mozgásaival fejleszti az egyensúlyérzéket, a forgások és hintázó mozdulatok által jótékonyan hat a vesztibuláris rendszerre. Elősegíti a téri tájékozódást, a percepció fejlődését, irányok játékos tanulásában is megfelelő eszközként használható.

Erősíti a törzs izmait, elősegíti a törzsizom fűző és a helyes testtartás kialakulását.” -

BKMPSZ Bajai Tagintézményének összes dolgozója nevében: Csanádiné Anikó

„Óvodánkban a gyerekek nagy szeretettel használják, ha egy picit lazítani szeretnének, vagy csak „kivonulnának” a csoport életéből. Befészkelik magukat a hintába, összegombolyodnak, relaxálnak.

A csepphinta használata fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét, stimulálja az idegrendszert, jó hatással van a koncentrációs készségükre.” – Steimann Katalin (óvoda igazgató)

Csepphintázás hatásai gyermekünk fejlődésében. Terápiás-, torna eszköz? Ennyire sokoldalú?

Minden tágabb értelembe vett családban van olyan gyerek, akinek a fejlődésében némi lemaradás tapasztalható. Sokuknál nagy segítség, ha van otthon is csepphinta, hogy nap, mint nap lehessen a gyakorlatokat végezni.

„A csepphinták körül veszik a testet, ezáltal érintéses (taktilis) ingert nyújtanak, ugyanakkor ingerlik az egyensúlyozó (vesztibuláris) rendszert. A gyerek maga öngyógyító módon megtalálja azt a játékot, amely a leginkább segíti a fejlődését. A hintában lévő babzsák párna kivehető, ezért fejleszti a taktilis érzékelést is. Földön ülő-, álló játékokra is alkalmas. Ha ezzel a hátán mászik vagy alábújik a gyermek, még több idegpálya aktiválódik.” Szabó Réka (gyógypedagógus)

Gyógytornászok gyakran használják a csepphintát terápiás célokra. A gyerekek élvezik a munkát, nekik ez inkább szórakozás.

Egészséges gyerekeknél pedig még több a lehetőség, hogy aktívan- vagy passzívan pihenjék ki a nap fáradalmait. Kisebbek élvezik a pörgést, ringatózást, rugózást, a nagyobbak pedig szívesen kucorodnak bele egy könyvvel.

Mi családi életünket már hét éve átszővi a csepphintázás. Láttam, látom, melyik korosztály, hogy használja, de erről majd egy másik cikkben írok.

Hegyi Margit (www.csepphinta.hu)

#hintázás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!
  • w-facebook
  • Twitter Clean

© 2014. Fejlesztemagyerekem.hu