Kipróbáltuk! Varázslat kicsiknek és nagyobbaknak a civilizáció hajnaláról


Ahogy a sorozat könyveit nézegettem, ez volt az a könyv - Anita Ganeri: Mítoszok 30 másodpercben; 30 ősi sztori a civilizáció hajnaláról mindössze fél percben, melyben biztos voltam, hogy elsőként szeretnének vele foglalkozni az ovisok. Azért, mert olyan, mint egy mese. Tele hősökkel, szörnyetegekkel, óriásokkal; felsorolni se tudnám, mennyi érdekes, izgalmas történet. És így is lett: a gyerekek nagy része – jellemzően először a fiúk - ezt a könyvet vették először a kezükbe. Olyan világba pillanthattak bele a gyerekek, mely az ő csodálatos, kiismerhetetlen fantáziájukban is létezik. Nagy kedvenc a „bikaember” – pontosabban a Minótaurusz, melyet le is rajzoltak miközben nagyon jókat derültek a kinézetén.

A könyv tematikája azonos a sorozat többi kötetével. A bal oldalon találhatók az ismeretek 30 másodpercben, és a lényeg 3 másodpercben összefoglalva. A 30 másodperces leírás még jobban felkeltette az érdeklődésünket, így mi minden témánál sokkal többet elidőztünk, mert egyszerűen magával ragadó ez a tudomány előtti világ.

A jobb oldalon Melvyn Evans színes illusztrációi és Marta Munoz fekete-fehér rajzai azok, amik teljesen elvarázsoltak minden óvodást. A könyv 6 fejezetben 30 témára van bontva.

1, Teremtésmítoszok

2, Istenek és Istennők

3, Hősök és cselszövők

4, Kalandok és küldetések

5, Föld, víz és levegő

6, Szörnyetegek!

A fejezetek elején található fontos fogalmak nagyon hasznosak a gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek is. Azon túl, hogy belecsöppensz egy különleges világba,- „réges-régen, az Álomidőben”- más területeken is tudsz újabb ismereteket szerezni, mi például megnéztük a térképen a földrajzi helyeket, ahonnan a mítoszok és legendák származnak.

A könyv kifejezetten alkalmas arra, hogy kiegészítése legyen az iskolai anyagnak. A 3 perces küldetések már igazi kutatómunkát igényelnek, melyet legfőképp az iskolások tudnak teljesíteni, felnőtt segítségével vagy akár egyedül is. A küldetések és a leírások alkalmasak arra, hogy egy-egy témában elmélyedjenek, továbbfűzzék a történeteket, vagy akár képregényt rajzoljanak a nekik tetsző történetekből. Mindezek mellett az óvodások és szüleik is igazi élményként tekinthetnek a könyvre, mert 30 másodpercben olyan világba nyernek betekintést, melyet átsző a varázslat. Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan lett a szivárványból kígyó, vagy ki mentette meg a Földet a pusztító szárazságtól és a Felhőevőtől, akkor ez a te könyved lesz. Ajánlom a könyvet mindenkinek, akit érdekel, hogy őseink hogyan látták a világot, milyen módon magyarázták a természeti jelenségeket még a tudományos magyarázatok előtt.

Kosztel Krisztina

óvónő

Vendégszerzőnkről:

Ki vagyok én?

Óvodapedagógus, szülő, örökös útkereső, határokat feszegető, elkötelezett híve az óvodai demokratikus nevelésnek. Már gyerekkoromban tudtam, hogy óvónő leszek, „ha nagy leszek”.

Az egyik legjobb dolog, hogy a mindennapjaimat 3-7 éves korú gyerekekkel tölthetem. A csoportban nem szeretek „unatkozni”, azt szeretem, ha tevékenyen telnek a mindennapjaink.

Olyan ez, mintha minden nap színpadra állnál, de csak akkor, abban a pillanatban dől el, hogy tetszik-e a közönségnek a műsorod. És sikerélmény, ha igen, mert szeretnek játszani, új dolgokat kipróbálni, vagy régieket begyakorolni, átváltozni, segíteni, megőrülni kicsit J

Igyekszem folyamatosan képezni magam, (nem a pontokért, hanem saját fejlődésem miatt) van 2 szakvizsgám, és jó pár tanfolyam a hátam mögött. Keresem azokat az új módszereket, technikákat, amelyek hozzá tudnak tenni valami újat, különlegeset a mindennapjainkhoz.

Sok eszközt készítek, egyrészt, hogy tovább tudjam fejleszteni a játékainkat, más részről pedig ez is egy lehetőség a személyre szabott differenciált bánásmódnak, legyen szó akár fejlesztésről, akár tehetséggondozásról.

Egyik kedves kínai közmondásom: „Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap, melyen minden arra járó nyomot hagy”

Szeretnék pozitív nyom maradni….

.

#ismerettterjesztés #legenda #Kipróbáltuk #könyvajánló #ATudás30mpnben

Kapcsolódó bejegyzések: