Kipróbáltuk! 30 festői téma kis műértőknek mindössze fél percben

Hogyan faragjunk kis művészpalántákat a gyerekekből? Mit gondoltok, egyáltalán lehetséges feladatra vállalkozunk? A válasz talán ugyanoly0an képlékeny, mint magának a művészet fogalmának a meghatározása…

Mert mi is a művészet? Leírása, összefoglalása szinte lehetetlen, hiszen minden korban mást és mást jelentett. Talán akkor járunk a legközelebb, ha azt mondjuk, hogy művészet az, ami valamilyen/bármilyen érzést vagy meggyőződést vált ki vagy közvetít az emberek felé. A műalkotás gyönyörködtet, tanít, örömet okoz, vagy éppen meghökkent, felbosszant, elszomorít.

Susie Hodge Művészet 30 másodpercben című könyve segítséget nyújt ahhoz, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a művészet történetével a legkorábbi ismert műalkotásoktól a kortársakig. A könyv hat fejezete végigveszi egy-egy korszak legfontosabb alkotóit, leghíresebb műveit, és azok jelentését, illetve a korstílus alapvető jellegzetességeit. Egészen az őskori művészettől az újmédia művészetig összesen 28 irányzatot ismerhetünk meg. A főbb fejezetek a következők:

  1. Mitől művészet a művészet

  2. Korai művészet

  3. A reneszánsztól a rokokóig

  4. A klasszicizmustól az impresszionizmusig

  5. Modern művészet

  6. Kortárs művészet

A könyv tematikai felépítése – a sorozat többi kötetéhez hasonlóan - most is négy részegységre bontja a fejezetekben megjelenő egyes témákat. A könyv bal oldalán olvashatjuk a 30 másodperces rövid, az adott téma lényegét kiemelő tényanyagot. Ugyanitt a lap alján találhatjuk a 3 másodperces, egy mondatos összefoglalókat és a 3 perces izgalmas küldetéseket. A könyv jobb oldali része vizuálisan mutatja be a téma híres alkotásait és azok jellemző vonásait.

A sorozat többi kötetét is ismerve most éreztem először azt a nagy kontrasztot, ami a könyv életkorbeli határait feszegeti… A fél perces tényanyagos részek olyan szintű szakszavakat és oly sok idegen nevet tartalmaznak, ami véleményem szerint a kisiskolás korosztály számára is „sok”, befogadhatatlan. Ezek a részek a nagyobb, felső tagozatos, sőt középiskolás gyerekek számára íródtak inkább. Történelmi, irodalmi és művészeti tanulmányaik – szélesebb világlátásuk már érthetővé, élvezhetővé teszi számukra ezeket a részeket.

A legkisebbeknek inkább a 3 perces küldetések lesznek izgalmasak. Az alkotás öröme alatt a saját szavainkkal mindenképpen érdemes elmesélni nekik, hogy éppen melyik irányzat stílusában készítik a saját maguk kis műalkotásait.

A nagycsoportos óvodásom kedvenc küldetése a japán Ukijo-e fametszetek ihlette zsinórnyomat készítése volt, míg 11 éves nővére a posztimpresszionisták kis tanítványaként erőteljes ecsetvonásokkal megfestett tájképét még talán maga Van Gogh is megdicsérte volna.

#ATudás30mpnben #könyvajánló #ismeretterjesztés #Kipróbáltuk #érdeklődésfelkeltése #művészetistílus

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!
  • w-facebook
  • Twitter Clean

© 2014. Fejlesztemagyerekem.hu