Olvasni jó! Az olvasóvá nevelés lépései


Amikor gyerek voltam imádtam a szinte véget nem érő nyári napokat. Hasaltam az ágyon a jó hűvös szobában, vagy hátul a kertben a fűben és olvastam. A jó hosszú történeteket szerettem. Éppúgy jöhetett a Winnetou, az indiántörténetek többsége, mint a romantikus lánykönyvek – pöttyös, csíkos kiadásai. Anyu egyedül nevelt, így leginkább ezek voltak az én távoli utazásaim.

A nyár arra való, hogy élményeket szerezzünk. Ilyen az önfeledt olvasás is.

A gyerekek ezt az élményt akkor kapják, ha valóban jól megtanulnak olvasni. A kisebbik fiam, bármennyire hihetetlen, de elsős korában már Harry Potter rajongó volt. Ez volt az első összefüggő nagy könyv, amit elolvasott. Aztán persze következtek a többi kötetek is sorban.

Az első lépés az olvasóvá nevelésben, hogy lásson könyvet a gyerek otthon. A cseperedő lurkónak közös élmény, ha mesélünk.

A meséken túl nagyon fontos, hogy beszélgessünk is a történetekről. A gyerekek persze leginkább a saját mesét imádják. Milyen volt amikor kisbaba volt, vagy milyen volt az élet a gyerekkorunkban, vagy milyen érzés volt, amikor vártuk stb. Ilyen saját szövésű történet mindenkinek van a tarsolyában. A felnőttkori kapcsolatot lehet ezzel a közös összebújásokkal, jó hangulatú beszélgetésekkel megalapozni.

Témákat generálnak a "Beszélgetős könyvek".

A balatoni nyaralást lehet kezdeni Balatonról szóló beszélgetős könyvvel és füzettel.

Első olvasókönyvet választani azért kockázatos vállalkozás, mert ha melléfogunk, lehet, hogy nem vesz többet könyvet a kezébe saját elhatározásból.

Első-másodikosoknak érdemes olyan könyvet választani, amelyben nagy betűk vannak, rövid a történet. Kifejezetten az olvasóvá válás kezdő lépéseihez való a „Szeretek olvasni” sorozat.

Gyakorlottabb olvasóknak szánt izgalmas detektívregény a Kókusz Franci a fodrász titkosügynök azt hiszem mindent visz a 7-8 éves korosztályban. Van benne minden, ami a gyerekek fantáziavilágát megmozgatja. Törvényszegés, nyomozás, megfigyelés, agyafúrt terv, majd a történet végén az elmaradhatatlan izgalmas akció, beismeréssel és bűnbánással megfűszerezve. Folytatás ITT.

A Kistesó? Nem, köszi! egy kislányról szól, aki kistesó érkezése elé néz és ő ennek nem annyira örül… Na de miért is? Hát ez kiderül a könyvből, olvassátok el! Folytatés ITT.

A következő cikkben az olvasás gyakorlásának praktikáit, a szövegértést elősegítő lehetőségekről írunk.

A cikkben található könyveket a Fejlesztemagyerekem.hu webáruházában vásárolhatjátok meg.

#olvasás #Szeretekolvasni #olvasástanulás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!