Ovisok a világűr körül

A kiadó kifejezetten 8 éven felülieknek ajánlja a Clive Gifford: A világűr 30 másodpercben30 csillagközi téma kezdő űrkutatóknak mindössze fél percben című könyvét, amit a 3 perces küldetések alapján teljesen megértek. Azonban ismerve az ovisaimat, gondoltam talán mi is találunk a könyvben nekünk való témákat, hiszen a gyerekek nyitottak, érdeklődőek, s mindig is vonzza őket a számukra ismeretlen, megfoghatatlan, felfoghatatlan, hiszen az óvodában mindig történik valami érdekes. Most épp a csoportunkba érkezett egy különleges űrlény a „Zérusz” bolygóról. Vajon hol lehet ez a bolygó, megtaláljuk-e a könyvben?

Sajnos nem találtunk rá – nem is értem ;-) – de mivel a világegyetem olyan felfoghatatlanul nagy, biztosak vagyunk benne, hogy nem jó helyen kerestük, mert egy másik galaxisban kellett volna kutakodnunk.

Miközben kerestük a bolygónkat, számtalan dolgot megtanultunk, többek között azt is, hogy az univerzum folyamatosan tágul. Ezt le is modelleztük egy 3 perces küldetésben, amihez nem kellett más, csak egy lufi és egy filctoll. Igazi csapatmunka volt. Rajzoltunk, fújtunk, mértünk, nevettünk.

A kereséshez útnak indítottunk egy rakétát is, szintén 3 perces küldetésben. Az eszközigénye ennek is minimális, lufi, szívószál, fonal, cellux. Az eredmény, ami a rakéta útvonalát jelenti - a mi esetünkben kiszámíthatatlan lett, így kapkodtuk a fejünket a rakéta elől, de mindenki kipróbálta a saját rakétáját, s jókat derültünk azon, hogy még nem vagyunk profi rakéta-kilövők.

A könyv felépítése a megszokott tematikát követi, 6 fejezetben 30 témára van bontva.

1, A nagy bumm

2, A csillagok

3, Belső naprendszer

4, Külső naprendszer

5, Mi minden van még az űrben?

6, Űrkutatás

A témakörök jól áttekinthetőek, a fejezetek elején található fontos fogalmakkal bővülnek ismereteink. A Melvyn Evans és Marta Munoz által készített grafikák összhangban vannak a 30 másodperces mondanivalóval, látványosak, viccesek. Mi örömmel fedeztük fel a könyvben a már általunk is ismert bolygókat, és újra belefeledkeztünk a fekete lyukak rejtélyébe. Mindenki, érdeklődésének megfelelően választhatja ki azt a részt, amelyben jobban szeretne elmélyülni. Egy-egy téma és a hozzá tartozó küldetés olykor komoly kutatómunkát, számolási ismereteket kíván meg, így kifejezetten alkalmas iskolásoknak, kísérletező kedvű felnőtteknek.

A könyvet ajánlom mindenkinek, akit érdekel ez a titokzatos, ismeretlen világ, mert annyi minden van még, amit nem tudunk…

Kosztel Krisztina

Vendégszerzőnkről

Ki vagyok én?

Óvodapedagógus, szülő, örökös útkereső, határokat feszegető, elkötelezett híve az óvodai demokratikus nevelésnek. Már gyerekkoromban tudtam, hogy óvónő leszek, „ha nagy leszek”.Az egyik legjobb dolog, hogy a mindennapjaimat 3-7 éves korú gyerekekkel tölthetem. A csoportban nem szeretek „unatkozni”, azt szeretem, ha tevékenyen telnek a mindennapjaink.Olyan ez, mintha minden nap színpadra állnál, de csak akkor, abban a pillanatban dől el, hogy tetszik-e a közönségnek a műsorod. És sikerélmény, ha igen, mert szeretnek játszani, új dolgokat kipróbálni, vagy régieket begyakorolni, átváltozni, segíteni, megőrülni kicsit. Igyekszem folyamatosan képezni magam, (nem a pontokért, hanem saját fejlődésem miatt) van két szakvizsgám, és jó pár tanfolyam a hátam mögött. Keresem azokat az új módszereket, technikákat, amelyek hozzá tudnak tenni valami újat, különlegeset a mindennapjainkhoz. Sok eszközt készítek, egyrészt, hogy tovább tudjam fejleszteni a játékainkat, más részről pedig ez is egy lehetőség a személyre szabott differenciált bánásmódnak, legyen szó akár fejlesztésről, akár tehetséggondozásról.Egyik kedves kínai közmondásom: „Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap, melyen minden arra járó nyomot hagy”

Szeretnék pozitív nyom maradni….

#ATudás30mpnben #kisérletezés #tudomány #Kipróbáltuk #könyvajánló

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!