Pályaválasztás - mit tehet a szülő?


Szent István (Forrás: Pixabay.com)

Miből láthatjuk, hogy egy gyermek fogékony a történelem iránt? Hogyan kelthetjük fel az érdeklődését? Miként segíthetjük elő ennek fenntartását?

Mindenkinek másként.

Hiszen minden ember/gyermek külön világ, akiben külön csoda rejlik. És más módon érdemes közelednünk is hozzá.

Támogassuk gyermekünk őszinte érdeklődését, lelkesedését, de ne haragudjunk meg nagyon rá, ha megváltoztatja továbbtanulási szándékát. Vállaljon felelősséget döntéseiért, ám várjuk el tőle, hogy 14 vagy 18 éves korában ne az befolyásolja, milyen felnőtt példaképek állnak előtte, kik a legkedvesebb tanárai, vagy hogy mit választanak a barátai. Nagyon nehéz ezt az egyensúlyt megtalálni, hogy ne hetente változzon a terve (és akár ennek anyagi vonzata, pl. edzések, szakkörök tekintetében), de azért ne is kényszerítsük rá egy korábbi, nem neki való szándékát. Ha lehetőségünk van rá, keressünk vele együtt olyan alkalmakat, ahol megismerheti a kívánt szakmát, hivatást, beszélgessen erről felnőttekkel, menjen el hasonló témájú táborba. S főleg ne a saját álmainkat próbáljuk megvalósítani rajta keresztül.

Léteznek – akár már az interneten is - pályaorientációs és személyiségi tesztek, amelyek elősegíthetik a választást. Nemrégiben bejött a középiskolás osztályunkhoz egy egyetemista, aki elmondta, hogy a tantárgyak mellett a továbbtanulóknak milyen fontos lenne a testi, lelki, szellemi egészség kialakítása, hangsúlyozása, és Csíkszentmihályi Mihály és Mérő László műveit ajánlotta a tanulók figyelmébe. Valóban, az általános és a középiskola, aztán az akár egyetem, akár a munkavállalás kezdetén nagyon fontos a lelki egészség, amely biztosítja az egyensúlyt. A helyes önértékelés és annak a tudata, hogy korrigálhatja a gyermek téves lépéseit, és nem kell mindig és mindenben megfelelnie a környezete elvárásainak, de a maga módján és a saját szintjén felelősséget kell vállalnia cselekedeteiért. Ezzel sok gyermek pszichés betegsége, szorongása is elkerülhető lenne.

Saját témám, a történelmi érdeklődés kapcsán gyakran hallottam kirándulásokon, felnőttek között, hogy őket annak idején, iskolásként nem érdekelte a történelem, de felnőtt fejjel szívesen olvasnak róla, néznek filmeket, akár még előadásokon is részt vesznek. Valóban, a történelem olyan tudomány, amely akkor is megérthető, elemezhető, ha valaki teljesen mást tanult, mással foglalkozott élete során: lehet amatőr régész, hadtörténész is. Természetesen más szinten láthatja a kapcsolatokat, összefüggéseket, aki elmélyülten foglalkozott vele, és más szinten, aki népszerűsítő művekből tájékozódott. De éppen ebben rejlik a szépsége, nagyon jó történelmi beszélgetések alakulhatnak ki egymás számára korábban ismeretlen személyek között is. Mindig árnyaltabbak lesznek a kérdéseink, formálódik a szemléletünk. Erőt és tartást adhat a mai világban, ha valaki tisztában van a származásával, a gyökereivel, számíthat a rokonaira, barátaira, honfitársaira, bárhová veti is a sors.

Hogyan erősíthetjük a történelmi ismereteket? Sétákkal, túrákkal a környéken, a nyaralás során, játékos „kincskereső” feladatlapokkal az osztálykirándulásokon (turista irodáktól is kérhetünk hasonlókat). Egyre interaktívabbak a múzeumi tárlatvezetések is.

Forrás: Pixabay.com

Az esti mese főszereplője lehet történelmi személy (pl. igazságos Mátyás király, Szent László vagy Szent István királyunk), olvashatunk mondákat, nézhetünk rajzfilmeket. Hiszen mi is emlékszünk gyermekkorunk kedvenc sorozataira, pedig akkor kevesebb közül lehetett válogatni.

A családi fényképek nézegetése, régi levelek olvasgatása közben megelevenedik a múlt. Az unokák szívesen hallgatják a nagyszülők történeteit.

A közös rajzok témája is lehet történelmi (vár, királyfi), esetleg középkori életmódra, népművészetre vonatkozó. Játszhatunk activityt történelmi fogalmakkal, vagy akár stratégiai társasjátékokat (nagyon népszerű mostanában a Honfoglaló, amelyet felnőtt és gyermek együtt is játszhat, megnyerhet vagy együtt elveszíthet, de valójában a közös szórakozás a lényeg, mert az már önmagában „győzelem”, vagyis nyereség).

Dr. Szász Erzsébet

#továbbtanulás

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!