Röviden, érthetően a matematikáról

Miközben a karácsonyra kapott ajándékutalványom elköltésén fáradoztam a könyvesboltban, egy gyermekeknek íródott tudományos sorozatra bukkantam, ami kellőképpen felcsigázta az érdeklődésemet. Tudás 30 másodpercben?

A matek 30 mp-ben

Harminc másodperc alatt ugyan mit ismerhetünk meg a világból? A 17 részből álló sorozat a természettudomány, a művészet, történelem és a világűr világába nyújt bepillantást.

Mivel engem mostanában a matematika oktatásával kapcsolatos kérdések izgatnak a legjobban, Anne Rooney, Matematika 30 másodpercben című könyvével ültem le, hogy belelapozgassak.

Nem túl vaskos könyvecske. A fedőlapot nézegetve nem tudtam eldönteni, hogy melyik korosztálynak készült. A színes, kedves képek alapján 9-10 évesekre gondoltam, de a pisai ferde torony és a Pi elbizonytalanított...

Harminc “észbontó téma nem csak kockáknak”. Mik lehetnek ezek? Amint a tartalomjegyzékre lapoztam, világossá vált a dolog. Igen, már 8 évesek is találnak számukra érdekes témákat, de a tizenévesek és szerintem a szülők is csemegézhetnek a 30 témakörből.

Az egyes témakörök ránézésre is jól áttekinthetőek. A szöveg és a képek, ábrák összhangban vannak. A témakörök egymásra épülnek.

Nem tudtam megállni a lapozgatásnál és beleolvasgattam az első fejezetekbe. Mik a fontos fogalmak? Honnan ered a matematika? És tényleg... 30 másodpercben törömören, jól érthetően választ kaptam a kérdésekre. Sőt, egy 3 másodperces rövid összefoglaló arra ösztönzött, hogy a következő részhez lapozzak.

Végül úgy döntöttem, hogy megveszem a könyvet és otthon befejezem az olvasását, mert nagyon megtetszett az író szemlélete, amit magam is vallok. A matematika nem egy önmagába zárt, minden mástól különálló tudomány, hanem a környezetünket pontosan leírni képes eszköz, ami számtalan emberi problémára kínál megoldást. Ha ezt a szemléletet sikerülne becsempészni már első osztálytól az oktatásba, akkor biztos több gyermekhez állna közel ez a tudomány.

Én bátran ajánlom ezt a könyvet ismerőseimnek és Önöknek is. Egy-egy rész közös olvasása, megbeszélése kisebb vagy nagyobb gyermekünkkel segíthet leküzdeni a matematikával szembeni ellenszenvet és megérteni bizonyos matematikai fogalmakat is.

Megvásárolhatod a Fejlesztemagyerekem.hu webáruházában ITT.

Gergényiné Németh Erika

#matematika #ATudás30mpnben #ismerettterjesztés #könyvajánló

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!