Testvéri szeretet


Már az is embert próbáló feladat, ha autista, aspergeres gyerek születik a családban. Ha pedig a szülők korai diagnózis hiányában később másik gyermeket is vállalnak, akkor külön figyelmet igényel a szülőktől, hogy a testvérek kapcsolata ne mérgesedjen el.

Ha mindkét szülő neveli a gyermekeket, akkor kicsit egyszerűbb a dolog, de ha csak anya van, akkor már problémásabb, de nem kivitelezhetetlen.

Mivel az auti gyerkőcre több időt kell fordítani, testvére úgy érezheti, hogy mellőzve van, el van hanyagolva, nem foglalkoznak vele, őt nem szeretik! Ilyenkor a szó kevés. A „mellőzött” testvér nem fogja megérteni, vagyis de, megérti, hogy tesójának több minden kell, több időt kell vele tölteni, de azt nem, hogy neki ezért miért jár kevesebb idő és törődés. Lehet neki magyarázkodni, panaszkodni, de nem fogja érdekelni. Oldd meg! Neked kellett két gyerek, foglalkozz mind a kettővel egyenrangúan. Ha az „egészséges” srác kamaszkorban van, akkor a kialakult helyzettől nagyon hamar puskaporossá válhat a levegő.

Ha otthon nem kapja meg az auti tesóval egyenlő figyelmet, akkor kiköveteli magának! Olyan viselkedési formákat vesz fel, hogy kénytelen vagy foglalkozni vele. Először jókat: jól tanul, rendben tartja a dolgait kérés nélkül, segít a házimunkában. Ha azt nem jutalmazod a neki tetsző módon, akkor jönnek a rossz dolgok: csavarog, iskolát kerül, balhézik, bulizik, kimarad éjszakára. Nem válogatja meg a barátait, bárkit barátjának tekint, akitől figyelmet és törődést kap. Ha ez a barát rossz útra viszi, akkor is! És most már kénytelen vagy foglalkozni vele!

A gyerek elérte, amit akart! A miért, az nem lényeg. Neki az a lényeg, hogy törődj vele, ha az ötös osztályzatokkal nem tudta elérni, akkor el fogja a bolti lopással.

Te meg ott állsz az idegösszeomlás küszöbén, tele olyan kérdésekkel, hogy „Mivel érdemeltem én ezt ki?”, „Miért én?” meg „Hol rontottam el?”. … Halogattál.

Majd holnap megnézem vele a mesét, majd holnap felkérdezem tőle a leckét, majd a jövő héten elmegyek vele… majd. Az idő telik, és a majd, majd maradt. Az elmulasztott, nem együtt töltött időt nem tudod visszahozni, mert a gyerek már nem kér belőled. Könyörtelenül a szemedbe mondja az igazságot.

Történjen bármi is, de ahhoz, hogy ez ne forduljon elő, vagy ne váljon szélsőségessé, kénytelen vagy időt szakítani „egészséges” gyerekedre is, méghozzá úgy, hogy csak ketten vagytok. Amikor csak te vagy, meg ő, és csak rá figyelsz! Elmentek együtt sétálni, fagyizni, vásárolni, akármi… és közben csak rá figyelsz. Be kell vetni minden lehetőséget: nagyszülők, barátnő, rokonok, szomszéd, bárki, aki csak szóba jöhet. Ha a segítség kölcsönössé válik, akkor később könnyebben segítenek.

Minden anya testbeszéd szakértő valamilyen szinten. Évekig tanulta ezt a tudományt, gyakorolta a gyerekein. Az auti gyerekek szülei különösen is. Az arcolvasas.blog.hu blogomon találhatók írások az arcolvasáson túl, testbeszéd témában is. Az arcolvasás és a testbeszéd segít abban, hogy a gyermekünkkel kiegyensúlyozottabb legyen a kapcsolat. Mert az autizmus alatt ott van a gyermek alapszemélyisége, amihez viszonyulunk, amivel együtt élünk. Ezt az alapszemélyiséget befolyásolja többé-kevésbé az autizmus. Sokan esnek abba a hibába, hogy a betegséggel azonosítják a gyermeket. Nem szabad! Először van a gyermek, arcára és testére írva a személyisége, a tulajdonságai, és van az autizmus, ami ezt korlátozza vagy befolyásolja.

Normál esetben észrevesszük a legkisebb problémát a gyermekeink mozdulataiból, de van az a kimerültség, fáradtság, amikor nem látunk semmit. Ne csak a gyerekre szánj időt, hanem magadra is. Mert csak akkor tudsz adni, amikor neked is van miből.

Amikor megnézem a testvérek fényképeit, néhány perc alatt legalább annyit megtudok róluk, mintha pár hétre beköltöztem volna a családhoz. Nem biztos, hogy az a gyerek „rossz”, aki a csíntalanságot elköveti. Ha ezt a szülő tudja, előnyt tud belőle kovácsolni, és a gyerekek is kiegyensúlyozottabbak lesznek. Az arcolvasas.blog.hu oldalon lehet olvasni a témában, és igény esetén elemzést is kérni.

Bodnár Gyöngyi

#autizmus #testvér

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!