Beszéd nélkül is megértjük egymást - babajelbeszéddel a szorosabb anya-gyerek kapcsolatért 2.


A csecsemő már születésétől kezdve kommunikál. Sírással, testbeszéddel, gesztusokkal. Eleinte ösztönös jelzésformák ezek, később azonban a gyermek a környezet visszajelzései alapján, az utánzás képességével egyre több minden igyekszik kifejezni. Ahhoz, hogy gyermekünk kiegyensúlyozottan cseperedjen, meg kell találnunk a módot rá, hogy megértsük őt. Ezért fontos, hogy minden szülő megismerje a babajelbeszédet.

Mi a babajelbeszéd működési elve?

A babák már körülbelül 6 hónapos koruktól kezdve próbálják kifejezni akaratukat, gondolataikat. Igyekeznek utánozni minket, felnőtteket. Mindent a környezetből tanulnak meg. Ahogy elsajátítják a tapsolást vagy integetést, úgy még sokkal több kézjelet is képesek megtanulni, amivel egyszerűbbé és gördülékenyebbé válik a baba és anyuka közti kommunikálás. A legtöbb baba magától is kitalál és használ 5-6 jelzést, amit édesanyja megért. A babajelbeszédet rendkívül egyszerűen megtaníthatjuk gyermekünknek. A kimondott szavak mellé mutatjuk annak kézjelét. Így a 3 inger egyszerre éri a babát, ami egyrészt fejlesztően hat rá, másrészt megkönnyíti a szó és a jel rögzülését is. A jelelő babák szókincse jócskán meghaladja a nem jelelő társaikét, és a beszéd is szinte robbanásszerűen indul be náluk. Ezen kívül kiemelkedőek a nyelvi képességeik, babajelekkel már a beszéd előtt is képesek mondatokat alkotni, ami egyébként csak a beszéd elindulása után lenne várható.

Miért hasznos babajeleket tanulni?

Mivel a baba a jelek segítségével már igen korán megtanulja kifejezni magát, és megtapasztalja azt, hogy ha próbálkozik kommunikálni, megértik őt, sokkal nyugodtabb lesz. A jelelő babák átlagban sokkal kevesebbet sírnak, mivel tudják, hogy van egy képesség, egy eszköz a „kezükben”, aminek segítségével a szülőjük megérti őket. Még ha nem is tudják mindennek a babajelét, a sírás helyett megpróbálják valamilyen módon „elmagyarázni”, „megmutatni”, hogy mit szeretnének, vagy mire gondolnak.

Miket tudnak kifejezni a babák a jelekkel?

A hétköznapi dolgok, napi ruti keretében lehet a leghatékonyabban tanulni és gyakorolni a jelelést, így tulajdonképpen mindent meg tudnak tanulni, amit mi jelelünk nekik. Néhány példa:

éhes; szomjas; álmos; tejet /vizet kér, almát/banánt/kenyeret/sajtot… szeretne enni; ki szeretne menni az udvarra, elég volt az étel; nem kér többet; elég volt a hintázás/játék.. ,; kutyát/cicát/fát/napocskát/felhőt… látott az utcán; motort/repülőt/mentőt… hallott; anyát/apát szeretné; apa elment dolgozni; evés után mossunk kezet; zenét szeretne hallgatni; … stb. folytathatnánk a sort sokáig. De ahogy látszik, a gyermek életének minden területén képes rá, hogy részt vegyen a napi dolgokban, könnyen kifejezze magát, sokkal szívesebben együttműködve velünk, hiszen ő is részt vehet, sokkal jobban érti, mi történik vele, és mit miért csinálunk.

Bárki meg tudja tanulni?

A babajelelés módszere egyszerű, bárki számára megtanulható. A Mesélő Jelek™ számos ingyenes videós, és írásos segítséget, valamint megvásárolható terméket kínál ahhoz, otthon is elsajátíthassa a szülő ezt a fantasztikus segítő módszert.

Nem lesz lusta beszélni, ha jelekkel megérteti magát a gyermek?

A beszédre való képességhez a gyermeknek több területen is meg kell érni. Egyrészt szükséges a beszédképző szervek, izmok kellő fejlettsége, és egy idegrendszeri érettség is. A babajelelés mindezt kizárólag támogatja, és segítheti a beszéd elindulását. Minél jobban megérti a környezet a gyermeket, annál motiváltabb lesz a kommunikálásra. A beszéd pedig egy magasabb szintű kommunikációs forma, amivel egyszerűbben és választékosabban tudja magát kifejezni, így amikor a gyermek már képes szavakat kiejteni, azt fogja választani, és a jeleket fokozatosan elhagyja. Játékból, vagy a szókezdemények megerősítése céljából szokták még egy darabig használni a jeleket.

Fontos adalék, hogy beszédindító terápiák részeként is használatos már a babajelbeszéd, hiszen a finommotorikát, a mozgást és a beszédet közi össze, ez is alátámasztja a babajelbeszéd beszédfejlődésre gyakorolt jótékony hatását.

Nyéki Márta

Vendégszerzőnkről:

Nyéki Márta, a Mesélő Jelek™ Program alapítója, pedagógus, és babajelbeszéd oktató.

2011 óta tart babajelbeszéd tanfolyamokat, és zenés baba-mama foglalkozásokat. 7 éve segíti a programon keresztül a családokat, főként az édesanyákat, hogy könnyebben megértsék babájukat már a beszéd előtt is. A foglalkozásokon túl 2014-ben jelent meg a Babajelbeszéd – hatékony kommunikáció a beszéd előtt című könyve, mely már több, mint 6000 családnak segített a babával való kommunikációban. Több babajelelést és otthoni mondókázást segítő terméket is fejlesztett, melyek kiegészítik a könyvet. Kislányával is átélték a babajelbeszéd fantasztikus segítő hatásait, a személyes tapasztalaton túl több száz család visszajelzéseiből, valamint több, mint 6 hónap külföldi (San Diego, USA) tanulmányokból gyűjtött szakmai tapasztalatokat a babajelelés és a babák beszédfejlődése terén.

Elérhetőségek: Blog: meselojelek.hu/blog Webáruház: meselojelek.hu/uzlet Youtube csatorna: youtube.com/meselojelek Facebook oldal: Facebook.com/meselojelek Instagram: @meselojelek

#finommotorika #babajelbeszéd

Kapcsolódó bejegyzések: