Kipróbáltuk! Villámkalandok Meseországban


Jól választ, aki Mán-Várhegyi Réka és Tasnádi Emese meséit választja kisiskolás gyermekének a nyárra, avagy később az őszi, fáradt estékre. Ráadásul Tőkés Maris kiváló szövegértést támogató feladatait is megnyeri velük. A Logico Piccolo Meseolvasó feladatcsomagja ugyanis egyesíti az élményszerű meseolvasást és az értő olvasást. Családi olvasásra, játékra és iskolai egyéni fejlesztésre egyaránt alkalmas lehet. A legnagyobb élmény természetesen valóban a közös munkálkodás, meseolvasás és – hallgatás, de ne felejtsük, hogy a Logico feladatkártyáihoz használt keret alkalmas az önellenőrzésre is. Motivált, lelkes gyerekeknél használható, a kifejezett gyakorlási szándék mellé üljünk oda, támaszul magunk is!

Tíz apró történet, megannyi feladat. Praktikus, kihajtható lapokkal, hogy a szövegbe – igény szerint – a megoldás közben is rá tudjon a gyermek nézni.

(Majdnem) minden kártya másra koncentrál:

  • Az első mesében hiányzó szavakat kell a kiemelt mondatokba illeszteni, illetve a hibás kifejezéseket javítani.

  • A második történet a szavakra koncentrál – benne egy kétnyelvű családban cseperedő kislánnyal: itt a magánhangzósorokat kell megfeleltetni a szövegből kiemelt szavakkal. Érdemes figyelni, egészen hosszú feladványok is vannak (o, i, e, á, ó, ó = trolimegállóból)! Persze, persze: a játék tovább fonható, magunk is találhatunk ki hasonló feladatot!

  • Harmadjára a piktogramok, a szöveg és az egyszerű kép kapcsolata kerül előtérbe. A vadasparki történetben medve. magas fák, állatnyomok és némi ijedelem szerepel :-D

  • A negyedik történet teljesen átlagos: az olvasás után feltett kérdésekre a szövegben leljük meg a választ. Szerzői lelemény lehet, hogy ez a történet „A kislány, aki átlagos volt” címet viseli.

  • Félúton egy kedves történet Csövimaciról és Csövinyusziról, akik már sokat láttak az életből. A feladat pedig: az igaz és hamis között dönteni az állítások között.

  • A hatodik történet egészen filozofikus, nagyon tetszett. A Pont, akiről nehezen ismerszik fel, hogy nem más, mint a világmindenség kicsiny mása. És aki mindezt felismeri, természetesen egy kamaszlány. A feladat is kellő figyelmet igényel: sorrendbe kell tenni az eseményeket. Nagyobbacskáknak ajánlom leginkább.

  • A hetedik nyúlfarknyi történet kevesebb gondolkodnivalót tartogat. A feladat itt is a magánhangzósorok megtöltése.

  • A nyolcadik mesét nagyon figyelmesen kell olvasni. Szimbolikus történet az évszakokról, az Ősz múltáról, a Tél megérkezéséről. Az utána következő feladat is kitartást igényel – és egy kis számolást: az idézett mondatok helyét kell a szövegben számszerűen meghatározni.

  • A kilencedik és a tízedik mese az előbbivel rokon. Talán időrendben a nyolcadik elé kívánkozik. Az Ősz beköltözne a városba, ahol azonban még javában tombol a Nyár… Igaz-hamis választás és az értelmező kérdésekre adott válasz az ide tartozó két feladat.

És hogy mi lett a történet vége? Megtudhatjátok, ha elolvassátok!

A kiadvány mindenesetre évszaktól függetlenül kiválóan időtöltés gyermekeinknek. Ha szeretik a foglalkoztatókat, feladatlapos tevékenységeket, bátran használjátok a mesék utáni feladványokat! De ha épp másfelé visz a nyári kedv, egy jó mese egy jó játékot, inspirált rajzolást vagy éppen szép álmokat hozhat!

A LOGICO kártya megvásárolható a Fejlesztemagyerekem.hu webshopjában. Nézz be a Fejlesztemshop.hu-ba!

Szabó Ágnes

#Kipróbáltuk #olvasás #olvasástanulás #sorbarendezésképessége #figyelemfejlesztése

Kapcsolódó bejegyzések:
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!