Tóth Zsuzsanna, óvónő, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus 

 

                                       "....lehet, hogy a rossz dolgokat ajándékba kaptuk,

                                        hogy segítsenek felnőni: a problémákat azért

                                        kaptuk,

                                        hogy megoldjuk, a leckéket, hogy megtanuljuk, a
                                        dolgokat, hogy megváltoztassuk."  ( B. Hoff)

 

Két felnőtt  fiam van és két kis unokám.  Aktívan már nem  dolgozom , 40  évet töltöttem a pedagógus pályán.

A    gyermekekkel   való foglalkozás végigkísérte az életemet.  Munkám   során  lehetőségem volt több területtel megismerkedni . Vonzott a kihívás , az új dolgok , az ismeretlen felfedezése.

A tanítás- a másság  elfogadtatása újabb és újabb feladatot jelentett. Meg kellett tanulni az apró kislépésenkénti  haladást ,  az  apró sikereknek , örömöknek elfogadását, elfogadtatását, ami új és új  megoldandó feladatok elé állított.  

Tanítottam   tanulásban akadályozott kisgyermekeket alsó tagozatban,

10 évig korai fejlesztőcsoportot vezettem . 3-7 éves korú  gyermekek et fejlesztettem.  /  Down-szindromás , autistat, halmozotan sérült, mozgássérült, középsúlyos értelmi fogyatékos  gyermekek jártak a csoportba./

Itt egyéni és csoportos foglalkozásokat tartottam. A szülőkkel  egy nagyon jó kis közösséggé kovácsolódtunk.  Együtt- egymásért dolgoztunk.  A közös kirándulások,  ünnepélyek,     születésnapok,      klub - foglalkozások  maradandó élményt jelentettek mindenkinek. 

Pályám vége felé  6 évet utazó gyógypedagógusként   SNI-s gyermekkel  / többségi óvoda-általános iskola / és családnál  fejlesztőként  dolgoztam.

 Meghatározó  időszak  volt – amikor  bekapcsolódtam a család minden napi életébe. Mondhatom a munkám egyik legnehezebb, és legszebb, legintimebb, időszaka volt. Halmozottan súlyos gyermeket nevelő családoknál otthon fejlesztettem a gyermekeket.

Az évek  során  megszerzett  tudásomat ,tapasztalatomat szeretném” átadni” –segítséget nyújtani azoknak  a szülőknek , akikben kérdés, kétely merül fel gyermekükkel kapcsolatban. (óvodás, általános  iskola alsó  tagozatába  járó kisgyermek.)

Ebben a felgyorsult,  mobilizálódott világunkban  mind  nagyobb  elvárásnak  kell  megfelelni. Az   iskolakezdés  mind a szülő –és gyermeke számára kihívás.

A felmerülő kérdésekben  tudok  segíteni , tanácsadás –ill. egyéni és kiscsoportos fejlesztés formájában.

Számomra öröm, ha látom ,hogyan fejlődnek , okosodnak napról, napról ,napra  különösen  akkor  ha  ennek én is részese lehetek.